Шантаж та ризики зростають: які меседжі почує Україна на Радбезі ООН

Шантаж та ризики зростають: які меседжі почує Україна на Радбезі ООН

Підрив ГЕС, якщо говорити про мотиви та цілі, навіть не будучи військовим, можна трактувати як акт попередження. Мовляв, якщо що, росія може підірвати і Запорізьку АЕС і звалити все на Україну.

Контрнаступ це не зупинить. Але розфокусувати на якийсь час увагу та зусилля українського суспільства та влади – може.

Україна уже пройшла випробовування вогнем (з початку повномасштабного вторгнення), водою (сьогодні підривом ГЕС), залишились мідні труби. Не здивуюсь, якщо прийде той день, коли путін відкрито скаже, що підірве ЗАЕС.

Чи будуть відповіді від Радбезу ООН

Тим не менш, цікаво буде послухати заяви на Радбезі ООН з приводу вибуху на Каховській ГЕС. Навіть не суть, а форми висловлювання.

Небензя вже збирає засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з руйнуванням Каховської ГЕС, щоб відпрацювати у пропагандистській площині тему для “глибинного народу”.

Засідання скликає і Україна. Зрозуміло, що через рф і Китай, жодних рішень, як завжди, не буде прийнято. Але риторика та конкретні формулювання - все ж таки, можуть стати показовими.

Все як завжди. росія збила Боінг MH 17 - скликає Радбез. Окупанти влаштували геноцид у Бучі, немислимий для 21 століття, - скликає Радбез. І таких прикладів безліч. Тепер от - Каховська ГЕС. Це я до того, що в ООН всі усе розуміють, а дієвих механізмів, щоб зупинити злочини та шантаж - все одно немає.

Всі зрозуміли, що може бути. Маю на увазі ризик вибуху на ЗАЕС. путін хоче справити враження не лише ,як попередження, а й сіяння страху. Подивимося, що запропонує світ у відповідь.

А ще цікаво, що скаже Китай, який, очевидно, хоче за допомогою росії зламати світовий порядок, який не міг не знати про вторгнення, і який, попри свій "мирний план" та переговорну активізацію, економічно точно забезпечує росії певний рівень. (Лукашенко, мабуть, і приєднався до цього спрута, розуміючи позицію Пекіна). Але всьому є межа, маю на увазі ядерні ризики. У цьому сенсі допускаю, що самопроголошений не підписався б під усю цю тему з війною, якби не позиція та певні гарантії від Китаю.

Олеся Яхно, політичний експерт

Головне