Поставте сон у пріоритет: як подолати недосипання та зберегти ментальне здоров'я

Поставте сон у пріоритет: як подолати недосипання та зберегти ментальне здоров'я

Нічні обстріли бʼють не лише по інфраструктурі, а й по нашому сну. Сьогодні поговоримо про те, як впоратися з недосипанням і зберегти ментальне здоровʼя.

Ставте сон у пріоритет. Усвідомте, що сон - це не лише фізичний відпочинок, а й психологічне відновлення. А регулярне недосипання може призвести не лише до елементарної втоми, а і до пригніченого настрою, зниження стресостійкості, погіршення уваги та памʼяті. Тож коли у вас є вибір лягти спати, чи ще півгодинки поскролити стрічку - будь ласка, обирайте сон.

Не намагайтеся знайти заміни. Кава, енергетики, інші стимулятори - жодним чином не заміняють сон. Навпаки, створюють для організму умови підвищеної складності. Так би мовити, змушують працювати "на знос". Тож двічі подумайте, чи дійсно ситуація вимагає того, аби ви робили те, що шкодить вашому здоровʼю.

Дбайте про якість сну. Нехай той час у перерві між тривогами, у який вам все таки вдається поспати, буде використано максимально ефективно. Аби ваш сон був глибоким та дійсно давав змогу відновитися, уникайте алкоголю та кави, вечеряйте легкою їжею, встановлюйте режим сну на мобільному телефоні. На останньому хотілось би особливо наголосити, адже віброрежим не дає змоги повноцінно відпочити від гаджету та забезпечити необхідну для сну тишу.

Налаштовуйтеся на хвилю спокою. За декілька годин до сну уникайте усього, що може викликати навіть мінімальний викид адреналіну. Не варто дивитися екшн або вступати в емоційну дискусію. Натомість вийдіть прогулятися на свіжому повітрі, помедитуйте, прийміть теплу ванну. Планування та вирішення задач також лишіть на завтра. Краще випийте склянку теплого молока або мʼятного чаю і спробуйте розслабитися.

Робіть, як молоді мами. Жінки, які по декілька разів за ніч встають до немовляти, знають: варто спати за будь-якої нагоди! Коли у малечі денний сон, коли дитинка задрімає і можна хоч на 15 хвилин прилягти одночасно з нею. В залежності від свого графіку, подумайте, коли ви могли б поспати, бодай трохи.

Якщо ж вам знадобиться підтримка професійного психолога - записуйтеся на особисту чи онлайн консультацію.

Олена Шершньова, практикуюча психологиня

Головне