Не можуть захопити, спробують зруйнувати

Не можуть захопити, спробують зруйнувати

Перш за все, найстрахітливіший сценарій не відбувся: "тіло" дамби встояло. Якби вона була зруйнована повністю, то вниз ринуло б штучне цунамі висотою 8-10 метрів. І наслідки для мешканців прибережних територій Херсонської області були б жахливими.

Використовую слово "сценарій" тому, що він попередньо розглядався. Українська влада навіть попереджала, що Каховська дамба замінована ворогом.

Але при подібній катастрофі жертв та руйнувань уникнути неможливо. Залишаючи Херсон, окупанти руйнували енергетичну інфраструктуру. Готуючися залишити Херсонську область, ворог руйнує Каховську ГЕС. 

Все послідовно, але це людожерська послідовність. І це черговий воєнний злочин Кремлю, який додається до розслідування цих злочинів судом у Гаазі.

Швидше за все, окупанти, в яких справжній психоз напередодні українського наступу, намагаються масштабним терактом якось цьому наступу завадити.

По-перше, вони хочуть змити наші ДРГ, які діють на островах у низов’ях Дніпру, готуючи потенційну переправу. По-друге, після затоплення лівобережжя Херсонщини перетвориться на болото, наступати по якому вкрай важко.

Доля мирних українців по обидва береги Дніпра агресора не турбує абсолютно. Як і в Криму, який, швидше за все, залишиться на літо без води. До речі, як і доля росіян, наприклад, Бєлгородської області.

У війні почалась серйозна ескалація. Певен, українська відповідь не забариться. І хто не встигне найближчим часом виїхати з Криму мостом, який поки що стоїть, той не встигне вже ніколи.

Олександр Кочетков, військовий аналітик, експерт з ракетно-ядерного озброєння

Головне