Кібервійна: як українські хакери завдають удару по економіці рф

Кібервійна: як українські хакери завдають удару по економіці рф

Удари в найбільш болючі точки російської економіки – одна зі стратегій України на даному етапі війни.

А СБУ Малюка сповідує в цих атаках  комплексний підхід. До дронових прильотів по НПЗ, Служба додала хакерські атаки на країну-бензоколонку. Хакери знищили дата-центр, яким користувалися російський ВПК, нафтогазова і телекомунікаційна галузі. Знищено більш ніж 300 терабайт даних "Уральського заводу цивільної авіації", "Газпрому", "Лукойла", "Роснафти" та інших стратегічних підприємств.

Вже не вперше Кібердепартамент СБУ діє спільно з вітчизняною хакерською групою BLACKJACК і наносить ворогу значну шкоду.

Нагадаю, ударів по НПЗ, вже було 13. Тепер додались кібератаки. Вони на час паралізували роботу основних підприємств російського нафто-газового сектору.

Можемо взяти за приклад російську компанію "Лукойл". На початку лютого дрони СБУ атакували один з найбільших нафтопереробних заводів росіян у Волгограді, який належить саме "Лукойлу". Тепер їх заводи зазнали збитків завдяки українським хакерам.

Росіяни намагаються приховати наслідки атаки, але інформація має ряд підтверджень від незалежних джерел. Це  була одна з найпотужніших кібератак по російській промисловості.

Зазначу, що російські хакери до 22-го року вважались одними з кращих у світі. На їх рахунку навіть спроба зірвати вибори у США.

Однак, у боротьбі з української спецслужбою, вони не мають успіхів.

Що приносить більше користі: дрони чи хакерські атаки? Важко сказати. Коли палає один НПЗ  - це вже багатомільйонні збитки. Та коли певний час лежить вся нафтогазова мережа, в тому числі вся логістика, збитки не менші.

Одним словом, нехай у російської "нефтянки", після атак СБУ, або палає, або "лагає". А що приносить більше шкоди – розберемось пізніше.

Олексій Голобуцький, заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог

Головне