Як зустріч в Давосі приближає Глобальний саміт миру

Як зустріч в Давосі приближає Глобальний саміт миру

Нещодавно в Давосі відбулася важлива зустріч радників із питань національної безпеки та зовнішньополітичних радників лідерів з понад 80 країн світу. Головна тема - імплементація Української Формули Миру. Цей захід є продовженням серії міжнародних консультацій, спрямованих на встановлення миру в Україні.


Ключові аспекти Формули миру:

  • На попередніх зустрічах було обговорено важливі пункти, такі як ядерна, продовольча, енергетична безпека, звільнення ув'язнених та відновлення суверенітету України.
  • В Давосі додали ще п'ять пунктів: виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічна безпека, запобігання ескалації, та підтвердження закінчення війни.

Міжнародна підтримка та спільні зусилля:

  • Україна та Швейцарія як співголови четвертої зустрічі ухвалили прес комюніке, підкреслюючи, що безпека України є частиною світової та регіональної стабільності.
  • Відбулися конструктивні переговори, які підкреслили єдність у головних принципах, заснованих на міжнародному праві та нормах Статуту ООН.


Шлях до Глобального саміту миру:

  • Президент України Володимир Зеленський оголосив про підготовку до проведення Глобального саміту миру. Цей саміт має стати ключовим кроком у розробці детальних дорожніх карт для кожного з пунктів Формули миру.
  • Окрім цього, сплановано ряд тематичних конференцій з метою фіналізації алгоритмів реалізації окремих аспектів Формули.

Перспективи:

  • Зустріч у Давосі підкреслила важливість міжнародної солідарності та кооперації в пошуку мирного вирішення війни в Україні.
  • Хоча є розбіжності у позиціях деяких країн, про що зазначав Андрій Єрмак, загальний консенсус заснований на принципах міжнародного права відкриває шлях до реалістичного та стійкого мирного врегулювання.


Глобальна відповідальність і співпраця:

  • Участь представників з різних регіонів світу підкреслює глобальний характер українського питання та його вплив на міжнародну безпеку та стабільність.
  • Наступні кроки, зокрема підготовка до Глобального саміту миру, відіграють критичну роль у визначенні майбутнього миру в Україні та зміцненні міжнародного порядку.


Необхідно продовжувати міжнародну підтримку України та активно працювати над реалізацією пунктів Формули миру, а також забезпечувати, щоб будь-яке мирне врегулювання було справедливим, всеосяжним та тривалим. Це кардинально відрізняється від того, що пропонує путін. Необхідно залучати все більше країн та міжнародних організацій до цього процесу, аби забезпечити максимально широке міжнародне визнання та підтримку майбутнього мирного плану.

В цілому ця зустріч у Давосі стала важливим кроком на шляху до миру в Україні. Зацікавленість та активна участь такої кількості країн свідчить про усвідомлення світовою спільнотою необхідності зупинити війну в Україні та її глобального значення.

Просування Української Формули Миру має також важливий інформаційний аспект, адже розбиває наративи Кремля, що, мовляв, світ відмовляється від підтримки України. Україна прагне миру, але справедливого миру, а не перерви в очікуванні нового витка агресії. Під таке розуміння ми й формуємо пул союзників.

Ігор Петренко, доктор політичних наук, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне