Як піклуватися про своє ментальне здоров'я

Як піклуватися про своє ментальне здоров'я

Вітаю, з вами я, психолог Олена Шершньова. Сьогодні поговоримо про те, як в цей напружений час впоратися з емоціями та досягти відносного спокою.

ПРОСЛІДКОВУЙТЕ ТРИГЕРИ. Від чого конкретно вас накриває? У який саме момент виникає внутрішня напруга, яку ви не можете стримати? Прослідкувуйте тригери і мінімізуйте їх.

Ясно, що зменшити кількість прольотів ви навряд чи в змозі. Та ви точно можете припинити вислуховувати тривожних колеги або безперервно скролити новинну стрічку. Визначте внутрішній спокій як пріоритет і орієнтуйтеся на нього.

ВИВОДЬТЕ ЕМОЦІЇ. Накопичувати негатив у собі – небезпечно для здоров'я. Виплескувати на оточення – шкідливо для стосунків. Тому необхідно давати емоціям вихід, але робити це екологічно.

Спорт, фізичні навантаження, дихальні техніки це те, що допоможе вивести емоції через тіло. Написання терапевтичних листів, проговорювання емоцій, крик у місці, де вас ніхто не чує, малювання – звільнять від негативу на психоемоційному рівні. У момент, коли емоції починають переповнювати, зробити щось із перерахованого. Це допоможе заспокоїтись.

ПРАЦЮЙТЕ З ТРАВМАМИ. Якщо ви проаналізуєте, що саме максимально вибиває Вас із колії - то побачите, що ці ситуації перегукується з вашими давніми травмами.

Вирішіть свої внутрішні конфлікти, задовольніть актуальні потреби, пропрацюйте травми. І те, від чого раніше зривало дах, почне сприйматися спокійніше. Звісно, це не означає, що Вам стане байдуже до тих жахіть, що відбуваються в нашій країні. Але реагувати на них ви вже будете з позиції дорослої людини. А не травмованої дитини.

БЕРІТЬ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. Ваш настрій, ваш емоційний стан, та й усе ваше життя – це цілком і повністю ваша відповідальність.

Коли психотерапевт Віктор Франкл потрапив до концтабору, фашисти стратили його батька, матір, брата, вагітну дружину. Самого Віктора кинули до барака, відібрали у нього одяг, поголили голову. Але він вистояв. А потім написав: "У людини можна відібрати все, крім одного: останньої свободи людини вибирати власне ставлення до будь-яких обставин". Обирайте правильне ставлення. Якщо знадобиться підтримка - записуйтеся на особисту консультацію.

Олена Шершньова, практикуюча психологиня

Головне