Фіаско мілітаризації: до чого призведе вилучення ресурсів із цівільної економіки росії

Фіаско мілітаризації: до чого призведе вилучення ресурсів із цівільної економіки росії

Про що говорить цей графік попиту на робочі місця на болотах?

 

В січні 2023 був різкий стрибок - зрозумівши, що війна надовго, росіяни ухвалили новий "мобілізаційний" бюджет і одразу почали ввалювати гроші у оборонку. Купа нових вакансій у армії та ВПК, розширення виробництва.

З поправкою на сезонність (січень, зазвичай, млявий), тоді різко додалося мільйон робочих місць, і ще мільйон протягом року.

Але вже з другої половини 2023 зростання добряче уповільнилося, і в січні 2024 кількість робочих місць (зайняті+вакансії) різко просіла на мільйон.

Звісно, впевнені висновки робити зарано, але дуже схоже, що підтверджується те, що давно описано в економічних дослідженнях - фіскальне стимулювання через оборонну промисловість працює погано.

Іншими словами, коли держава вилучає ресурс з цивільної економіки і ввалює його у виробництво снарядів, ракет, ремонти та відновлення бронетехніки - мультиплікатор працює слабенько. Тобто ці видатки не дуже стимулюють решту економіки.

Зокрема й тому, що більшість високотехнологічних компонентів доводиться імпортувати, часто у кілька крат. І мова не лише про чіпи, а й про станки. Близько 40-50% всього виробничого процесу в ракетах/артилерії - це високоточна обробка металу.

І тут мова не лише про гроші, а й про висококваліфікованих спеціалістів, програмістів, які здатні працювати з такими верстатами, та управлінців і закупівельників, які здатні масштабувати виробництво та керувати процесами.

Особливо з урахуванням того, що з 2022 року почалася переорієнтація російської оборонки на китайські станки (до речі, відновлення спроможності рф виготовляти тактичні ракети, зокрема - ядерні носії, відбулося практично повністю руками Siemens, але це окрема сумна історія - див. чудовий звіт Rhodus про російську ракетну програму).

І от ми бачимо, що потенціал мілітаризації російської економіки вже впирається у бюджетні обмеження, і при цьому "цивільну" економіку підкосили вилучення грошей, спеціалістів та розрив економічних зв'язків.
Можливо, росія стоїть на порозі системної рецесії. Найближчі місяці покажуть.

Автор: Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії

Головне