Фарба на службі безпеки: що відомо про новий спосіб контролю якості пального в армії

Фарба на службі безпеки: що відомо про новий спосіб контролю якості пального в армії

Мабуть всі вже чули про "іноваційний" проект фарбування пального для потреб армії. Яскрава новина у всіх сенсах цього слова… Також заявлено, що будуть купувати виключно в українських постачальників (на деяких ресурсах промайнуло про виключно українське виробництво).

Проблема закупівель пального для армії має чотири аспекти:

  1. надійність постачань.
  2. Ціна.
  3. Крадіжки.
  4. Якість


Насправді, останні дві – це, як правило, одна проблема. Вкрали якісне, долили неякісного. Спочатку про неї. Проблема якості існує, притому як по дизелю, так й по бензину. Особисто щомісяця забезпечуємо один з "підшефних" підрозділів пальним для розбавляння "казенного". Бо інакше не їде.

Постійно питаю у знайомих військових про якість пального й справедливості раді зазначу, що однакової картини немає. Проблеми виникають епізодично.

Мені діагноз зрозумілий: втрата якості відбувається на етапі постачання зі складу до споживача. Бо контроль якості при закупівлі належний.

Отже, фарба

"Пане прапорщику, щось сьогодні бензин недостатньо зелений, може ви подивитесь?", - це так буде віднині працювати контроль якості? Я думав, що армійські анекдоти вже залишись у совковому минулому.

Як це має працювати? Є спеціальні молекулярні маркери (вони невидимі), які вводяться постачальником у встановленій концентрації. За допомогою аналізатора можна у будь-якому місці встановити відповідність концентрації. Якщо мала – пальне розбавлене. Колись навіть законопроект такий розробили, щоб маркувати легальне пальне зі сплаченим акцизом на НПЗ та кордоні. Не треба ніяких лабораторій, відбору проб…

По закупках. Кажуть, будуть купувати тільки в українських постачальників. Чесно кажучи, не памятаю, щоб колись МО постачали не українські постачальники. Заявляють, що будуть купувати по мінімальних цінах. Було б дивно, якщо б були інші бажання...

Що дійсно треба зробити, то це чіткі та суворі критерії та вимоги до постачальників, інструментів до біса (завдатки, банківські гарантії тощо).

А головне, складіть графік постачань на півроку - рік вперед, розіграйте тижневі або місячні лоти, все. Про це говорили й до 2022 року, але в результаті заїхали у війну з порожніми баками. Заправляли тоді всім світом, деякі досі на цьому піаряться.

По ціні. Тільки формульне ціноутворення й конкуренція. Так працює цей ринок. Треба просто запозичити цю практику. Вона була обкатана на "Укрзалізниці", там питання ціни взагалі зникло (картину псували інші моменти).

Формульне ціноутворення та конкуренція нейтралізують клятий людський (він же корупційний) фактор, який весь час псував все при закупівлях як у Міноборони, так й в УЗ.

Умови мають бути максимально чітко прописані: ти маєш поставити 1000 т., дизпального до 20 квітня 2024 року по ціні – світове котирування за 1-19 квітня плюс така-то поправка. Розмір поправки – предмет торгів на тендері. Все.

Зберіть трейдерів, чиновників Міненерго (там потужний "паливний" департамент), розробіть разом ці умови раз й назавжди. А поки проблему лише зафарбували.

Сергій Куюн, директор “Консалтингової групи А-95”

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.