Електоральний процес США жодним чином не орієнтований на нас і наші потреби

Електоральний процес США жодним чином не орієнтований на нас і наші потреби

Одіозна республіканка-"українка" Вікторія Спартц виступила з черговою неоднозначною заявою: вона принципово проти допомоги Україні. Хоча "розуміє важливість цієї битви і наслідки, якщо росія переможе".

Спартц хоче, щоб будь-яка допомога, яка надсилається Україні, пропонувалася у вигляді кредиту, і щоб адміністрація приділяла більше уваги питанням, які знаходяться ближче до дому.

Спартц підкреслює, що "прості виборці Індіанаполісу" теж проти надання допомоги Україні і за більшу увагу внутрішнім проблемам Америки.

Зрештою, саме таким розчаруванням закономірно завершуються оцінки політиків, ґрунтовані на емоціях.

Спочатку - "українка/ українець" як ультимативний аргумент для тотального захоплення і величезних сподівань. А тоді розчарування і обурення.

Але всі, хто оцінював і оцінює Спартц та її дії, передусім мають зважати на те, що політичну кар'єру вона робить в Америці. І логічно, що позиція Спартц як публічного політика вповні відбиває позицію трампістів, орієнтованих на цілком конкретні настрої електорату: гроші Україні дати можна - однак тільки в кредит.

Це внутрішня політика іншої держави на іншому континенті, навіть не європейська внутрішня політика.

І це електоральний процес іншої держави - котрий в жоден спосіб не орієнтований на нас і наші потреби.

Здається, це працює по обидві сторони кордону: чим багатша вишиванка в чиновника - тим махровіший корупціонер. Чим рясніше політик обляпаний синьо-жовтими кольорами - тим неприємніші наслідки його дій для України.

Олексій Голобуцький, заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог

Головне