Долар та юань на пару потрошать євро

Долар та юань на пару потрошать євро

Юань посів друге місце у розрахунках міжнародної системи міжбанківських транзакцій SWIFT. Давайте розбиратися в чому суть, тим більше, що будь-яку новину можна подати під різними "соусами".

Перейдемо до самої новини: Юань вперше випередив євро і став другою основною валютою в системі міжнародної торгівлі. Такі дані наводить SWIFT.

Частка юаня у міжнародних торгових платежах збільшилася до 5,8% у вересні 2023 року. На першому місці - долар з показником у 84,15% його частка теж зросла. А у євро питома вага знизилася до 5,4% із 6,4%. Тобто, долар та юань на пару потрошать євро.

У системі розрахунків з'явився і саудівський ріал, щоправда, з дуже скромним показником 0,56%.

Відразу зверну увагу, йдеться саме про торгові платежі. Якщо взяти всі транзакції, тобто трансферти і фінансові операції, картина буде більш традиційна, хоча і з негативною динамікою для євро:

Влітку, за даними платіжної системи Swift, частка долара США у міжнародних розрахунках зросла до 46,5% із 39,4%. Рекорд за 10 років! Питома вага євро, навпаки, скоротилася до 24,4% із 38,4%. Тут навпаки історичний мінімум.

Вибивання євро із глобальної системи у самому розпалі, аж пір'я летять. Нагадаю, євро доходило до 46% у системі Swift і навіть необачно випереджало долар. Фунт тоді виріс до 7,6% і єна, до 3,5%. Ну і юань, зі скромними 3,1% у загальних розрахунках.

Зате, яка у юаня динаміка за 15 років: зростання частки в розрахунках з 0,03% до 3,1%. Сотка, тобто сто разів. Але, євро та долар - як і раніше лідери у міжнародних розрахунках. Гегемонії долара ніщо не загрожує, але рукавичку у вигляді юаня кинуто.

До речі, євро ніколи не був популярним у міжнародних торгових розрахунках. Цим і пояснюється спурт юаня у цьому секторі платежів. Але за євро стоїть фінсектор ЄС, тобто друге місце євро у ЗАГАЛЬНИХ міжнародних розрахунках надовго. Натомість Китай – лідер у міжнародній торгівлі. Юанізація торгових транзакцій стала результатом процесів у БРІКС. Це і призвело юань до другого місця у розрахунках у системі міжнародної торгівлі. Туди ж гребе саудівський ріал, переводячи у свою валюту розрахунки за нафту.

До речі, гегемонія долара також виникла не одразу. Вона формувалася приблизно 50 років з кінця 19 століття і до Бреттон-Вуда після Другої світової.

За нинішньої динаміки юаню знадобиться років 10-15, щоб почати конкурувати з доларом у торговельних платежах. А для загальної трансакційної конкуренції доведеться створити порівнянний з американським фінтех.

Загалом ніякої сенсації немає, але як говорив відомий персонаж старих анекдотів: "Проте, тенденція...".

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Головне