10 запитань, що розкривають секрети правильного харчування

10 запитань, що розкривають секрети правильного харчування

Кілька запитань до вас, дайте відповідь на них, будь ласка. Це важливо для отримання бажаного результату.
Навіщо вам знижувати вагу? Це справді для вас болісне питання? Ви вважаєте, що для того, щоб отримати бажаний результат, вам необхідно вводити себе в якісь важкі умови? Як то кажуть, через терни до зірок?

Якщо ви відповіли "так" на всі ці питання, можу вас з одного боку привітати. Тому що ви великий для себе Молодець! Ви чесні, і це дуже важливо!

А з іншого боку – утішити, бо не треба мучитися, щоб отримати результат від свого організму. Його треба вивчити, зрозуміти та потоваришувати. Коли ваш організм Ваш друг, з Вас завжди швидко "зійдуть" непотрібні кілограми й більше не повернуться, залишивши вас назавжди з Вашою красивою та підтягнутою фігурою. 

Отже, для гарної фігури необхідно, щоб їжа у вас повноцінно засвоювалася. Зайва вага з'являється від того, що за якимись параметрами ваш організм не може засвоювати їжу, що пропонується, і вона йде на шкоду. Тобто. їжа не засвоюється. Немає для неї умов для засвоєння у вашому організмі. Тому треба переглянути, що ви їсте, коли, в якій кількості і т.д..

Чи правда, що холодна їжа сприяє більш швидкому зниженню ваги? Це міф. Витрати енергії організму, які перевищуються завдяки взаємодії з холодною їжею, настільки малі, що можуть бути помітні тільки на дуже ослаблених пацієнтах.

Але зайва вага в людини дійсно залежить від багатьох параметрів. Розглянемо тут головні:

  1. Що за їжу ви їсте. Якість їжі, свіжість продуктів, її простота приготування починаючи з сирого до швидкого (гриль, запікали у склі, в рукаві, на пару, відварене) має значення для ваших слизових. Чим простіше, тим краще. Якщо ви зварили, потім засмажили, а потім запікали як завжди люблять під сметаною - засвоїться тільки білок і те, в невеликій кількості. А ось жири та вуглеводи стануть для вас ворогами.
  2. Рублене, як смузі, суп-пюре, паштети набагато швидше засвоюється. Кускова їжа - повільніше. І звідси зайва вага. Їжу важливо пережовувати!
  3. Самі продукти не повинні бути алергенами, інакше слизова оболонка набрякає і не засвоює те, що ви їй запропонували. І ви набуваєте не тільки зайвої ваги, але й запального процесу.
  4. Поєднання в їжі різних білків/жирів/вуглеводів.
    Ви з'їли, наприклад, вареники, пироги, запіканку, м'ясо з овочами, рибу з яйцями і т.д. і набираєте вагу.
    Нестача ферментів для розщеплення складних композицій в їжі вказує на те, що не розщеплюється і не засвоюється вашим кишківником.
  5. Чи достатньо у вашому раціоні вітамін та мікромакроелементів для активації ферментів? Інакше ферменти є, але "працювати" не йдуть.
  6. Чи достатньо утворюється жовчю, розчинів для розщеплення їжі.
  7. У якому графіку ви приймаєте їжу та воду. Дуже важливо дотримуватися цього графіку для повноцінного засвоєння з'їденого. За 30 хвилин до їжі необхідно випивати 2 склянки води. Їжу не можна запивати, через 1годину-1,5 після вживання їжі відновлюється приймання води, ковтками, до наступного приймання їжі. Приймання їжі через кожні 4 години.
  8. Чи достатньо ви п'єте води? Мінімальні необхідні обсяги по воді розраховуються за формулою-40 мл на 1 кг ваги. Якщо ви обчислили об'єм і близько не випивали цей об'єм води, тоді об'єм води напоюється поступово і з лікарем.
  9. Переїдання різних вуглеводів, білків, жирів. Кожна людина має персональний обсяг споживання цих нутрієнтів і розраховується за аналізами.
  10. Солити їжу слід приготовлену, вже в тарілці. Нерафіновані олії слід додавати до вже готової їжі. А смажити потрібно на антипригарному покритті, гриль або запікати в духовці з трав'яними спеціями.


Цей список можна продовжувати, і, як бачите, нам просто потрібно поринути в науку про свій організм, зробити його своїм другом і краще це робити зі своїм лікарем.

Перетворюйте своє життя в шедевр і пам'ятайте - Ви унікальні своїм ДНК і своїми особливостями. І тому треба пізнати, вивчити себе за для себе і свого гарного відчуття своєї неповторності!

Автор: Людмила Гончарова, дієтолог

Головне