Віктор Орбан шукає союзників в Європарламенті та Угорщина головує в Раді ЄС: що це значить для України

Віктор Орбан шукає союзників в Європарламенті та Угорщина головує в Раді ЄС: що це значить для України

1 липня розпочалося піврічне головування Угорщини в Раді Євросоюзу під гаслом "Make Europe Great Again" – "Зробимо Європу знов великою". Напередодні прем'єр країни Віктор Орбан повідомив про створення нової ультраправої політичної групи в Європейському парламенті. Як, з кого та навіщо формують нову популістську фракцію та яким буде головування Угорщини, розбирався "Ми – Україна".

"Ракета-носій Patriot": хто у новій коаліції Орбана?

Вибори до Європарламенту у червні стали успішними для правих та ультраправих, хоча більшість після електоральних втрат вдалося зберегти центристам та не усюди вдача були повністю на боці популістів.

Партія Віктора Орбана "Фідес" на виборах у ЄП отримала 11 місць – на 2 місця менше, ніж у 2019 році. Причина – у високій електоральній підтримці нової партії "Тиса", створеної опонентом прем'єра Петером Мадяром.

Нова зірка на політичному небосхилі Угорщини збирає натовпи прихильників на акціях. Його політсила отримала 7 мандатів у ЄП та вливається до коаліції, приєднавшись до найбільшої політичної групи – правоцентристської Європейської народної партії (EPP). Тоді як "Фідес" Орбана ще у 2021 році з неї вийшла та не увійшла до жодної іншої.

Тепер угорський прем'єр вирішив скористатися досягненнями інших правих та утворити для них нове об'єднання. "Патріоти за Європу" – нова фракція, про початок формування якої сповістив Орбан.

"Ракета-носій Patriot запущена! Ми створили новий правий союз у Відні", - заявив він 30 червня.

В австрійській столиці зібралися три майбутні учасники. Ініціатор створення – Віктор Орбан, який веде до політичної групи 11 осіб від "Фідес". За кількістю мандатів другий внесок робить Андрей Бабіш – екс-прем'єр Чехії, лідер популістської партії ANO (Akce nespokojených občanů – Дії незадоволених громадян), який додає до фракції 7 своїх представників. "Австрійська партія свободи" (FPÖ) на чолі із екс-міністром внутрішніх справ Австрії Гербертом Кіклем плюсує до групи 6 депутатів.

бабіш_орбан_кікль.jpg (226 KB)

Бабіш програв президентські вибори Петру Павелу. Якщо Павела він позиціонував як "президента війни", який начебто відправлятиме чехів воювати в Україні, то себе – як "президента миру". Тепер, як лідер чеської опозиції, часто каже про те, що Україна має погодитися на мир за всяку ціну. Коли ж українське видання Texty внесло його до списку "бактерій русского міра", він дуже образився.

"Я і весь рух ANO на боці України і підтримуємо її з початку війни", - наполягав Бабіш.

Герберт Кікль заявляв, що за повномасштабне вторгнення відповідальність несуть і росія, і НАТО, що антиросійські санкції порушують австрійський нейтралітет та був проти того, щоб Австрія приймала наших біженців. Він з представниками FPÖ лишив будівлю парламенту, коли там виступав Володимир Зеленський та постійно закликає до скасування санкцій проти росії.

Тепер тріо проголошує про створення нової фракції.

"Народ Європи хоче трьох речей: миру, порядку і прогресу. З іншого боку, брюссельська еліта отримала лише війну, міграцію та стагнацію. Ми підтверджуємо волю народу!" – заявив Орбан.

У декларації майбутньої фракції зокрема йдеться про "збереження і зміцнення європейських націй", захист "європейської ідентичності, традицій та звичаїв". Тобто закладено антиміграційну складову. А також  вказано на відданість "миру та діалогу", хоч і з готовністю "захищатися від будь-якої небезпеки". Тобто, з огляду на персоналії та їхню риторику, сприймається як пошук компромісів з росією.

Хто ще може доєднатися до Орбана?

Зараз у Європарламенті і такі політгрупи:

  • Європейська народна партія, правоцентристська (EPP);
  • Прогресивний альянс соціалістів і демократів, лівоцентристська (S&D);
  • Оновити Європу, центристська (RE);
  • Зелені (Greens/EFA);
  • Європейські консерватори та реформісти, праві (ECR);
  • Ідентичність і демократія, ультраправі (ID);
  • Європейські об'єднані ліві (The Left).

Віктор Орбан каже, що, утворюючи нову, треба уважно звернути погляд на Париж та Відень. Вочевидь він зацікавлений перетягнути у нову групу праву Австрійську народні партію (ÖVP), яка отримала у ЄП 7 місць і зараз перебуває у фракції EPP. Також зацікавлений в ультраправій партії Марін Ле Пен "Національне об'єднання", яка отримала у ЄП 30 місць та входить до складу існуючої ультраправої фракції "Ідентичність і демократія" (ID).

Щоб утворити нову фракцію, треба дотриматися вимог. Її можуть сформувати мінімум 23 євродепутати і за кількістю у "патріотів" Орбана все й зараз непогано. Проте представниками політичної групи мають бути євродепутати із щонайменше семи країн ЄС. Зараз є з трьох, і залучення інших правих з Австрії та Франції не вистачить для успіху. Потрібно шукати їх ще серед трьох країн та висмикувати їх із правих фракцій ECR та ID, центристських або серед незалежних у Європарламенті.

Орбан переманює ANO із RE (Renew Europe), FPÖ – з ID. 30 червня про офіційний вихід з ID заявили в ультраправій проросійській "Альтернативі для Німеччини" (AfD). Її західні ЗМІ зараз називають ще одним можливим учасником політгрупи Орбана.

Може й не легко передбачити співіснування із партією Ле Пен, яка ініціювала виключення AfD з фракції "Ідентичність і демократія" через надзвичайну токсичність. Але компроміс можливий. Виганяли "Альтернативу" після заяви одного з її лідерів " Максиміліана Кра про те, що не всі офіцери СС були злочинцями. Проте на вибори Кра на пішов, цим і можна перекрити незручність.

Є припущення, що угорський прем'єр може покликати до себе ультраправу партію італійської прем'єрки Джорджі Мелоні, яка зараз входить до ECR. Ще можуть заохочувати не праву, а лівоцентристську русофільську партію словацького прем'єра Роберта Фіцо "Курс — соціальна демократія" або Smer, яка виборола у ЄП 3 місця.

Також припущення існують і щодо залучення націоналістичної проросійської євроскептичної болгарської партії "Відродження", яка налічує 3 євродепутатів та раніше вже пропонувала об'єднання AfD у новій фракції.

Але далі розміркувань про можливе залучення євродепутатів з інших країн та партій поки не йдеться. Орбан, Бабіш та Кікль під час прес конференції конкретно нікого не назвали.

"Всі політичні сили, які хочуть приєднатися до наших політичних і позитивних зусиль щодо реформ, дуже вітаються… З того, що я чув останніми днями, їх буде більше, ніж деякі з вас, мабуть, підозрюють прямо зараз", - сказав Кікль.

Cклад новообраного ЄП 720 депутатів, коаліція в складі EPP, S&D, RE поки збережена та має трохи менше 400 мандатів. Хоча перетікання ще можливі, нова група кількісно навряд чи вплине на ухвалення рішень, зокрема й щодо питань допомоги Україні та резолюцій на її користь. Але може бути голосною і, до того ж, має посилити значущість Угорщини. Оскільки 1 липня країна почала головувати у Раді Євросоюзу, дивно було, що партія прем'єра до жодної політгрупи не входить. Тепер Орбан – ініціатор нової фракції ЄП та керманич ЄС на півроку.

Європа під переробленим гаслом Трампа та візит в Україну

Головування у Раді ЄС відбувається за ротацією між країнами ЄС кожні шість місяців. 1 липня Угорщина, а точніше Орбан головуватиме в раді міністрів, яка складається з глав урядів і є найпотужнішим органом ЄС, що приймає рішення.

"Віктор Орбан протягом останніх 14 років систематично перетворював Угорщину на автократію. Мільярди ЄС зникають на місцях через корупційні канали. Права біженців та ЛГБТК+ людей ігноруються. Крім того, уряд Орбана продовжує підтримувати дружні контакти з Кремлем і з колишнім президентом США Дональдом Трампом. Це шкідливо для ЄС: він шантажує ЄС своїм вето! … Віктор Орбан може відкласти важливі санкції проти Путіна і перешкодити єдиній відповіді Європи на можливу перемогу Дональда Трампа на виборах восени. Планується, що Орбан вступить на посаду президента 1 липня. Ми не можемо цього допустити!" – петицію із таким закликом на ім'я голови Європейської Ради Шарля Мішеля подавав німецький євродепутат Даніель Фройнд.

Рік тому євродепутати ухвалювали резолюцію із питанням щодо президентства Угорщини, із сумнівами, що країна зможе виконувати завдання, враховуючи її невідповідність законодавству ЄС.

Угорщина, користуючись правом вето, заблокувала сім рішень щодо допомоги Україні на суму 6,6 млрд євро через Європейський фонд підтримки миру. Фонд частково відшкодовує країнам-членам ЄС військову допомогу для України. Зловживання правом вето з боку Будапешту відбувається тому, що ЄС заморозив 19 млрд євро з різних фондів на користь Угорщини через ймовірні порушення законодавства ЄС про рівні права, зокрема за ухвалений там закон проти ЛГБТК+, права на притулок, академічну свободу, а також через занепокоєння щодо корупції та незалежності судової системи.

"Майже всі наші рішення та необхідні дискусії блокуються однією країною", - констатував міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс.

Проте, незважаючи на постійне протиставлення Орбаном Угорщини іншим членам ЄС, головування не скасували. Його офіційним символом є кубик Рубіка, а девізом – перероблений слоган Трампа "Make Europe Great Again", що багатьма сприйнялося як тролінг.

Мінімізувати можливий негатив від головування Угорщини можуть два чинники. Перший – Лісабонська угода, яка з 2009 року реформувала європейські керівні інституції та змістила частину повноважень Ради ЄС, отже й головуючої в ній держави, на користь Європарламенту та Єврокомісії.

Другий – період, коли це відбувається. Головування Угорщини буде тривати до кінця 2024 року. Проте у середині липня ЄП тільки-но візьметься узгоджувати кандидатуру президента Європейської комісії, а далі призначення нового складу ЄК, виконавчої влади зі слуханнями у ЄП, які можуть тривати кілька місяців. Тому не буде багато часу для бурхливої діяльності.

До того ж напередодні головування Угорщини та під час головування Бельгії вдалося імплементувати програму Ukraine Facility, запровадити вагомий 14-ий пакет антиросійських санкцій, відкрити шлях для переговорів про вступ до ЄС України та Молдови, схвалити використання доходів від заморожених акти вів центробанку росії на користь України.

У проголошених намірах Угорщини нічого антиукраїнського не пролунало та в офіційній програмі на півроку Україна згадується кілька разів:

"Угорське головування уважно стежитиме за економічними та фінансовими наслідками війни в Україні та продовжуватиме прискорювати ефективне впровадження механізму відновлення та стійкості".

"Європейський Союз підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Угорське головування продовжить роботу на основі попередніх рішень і керівних принципів, встановлених Європейською Радою.

Для досягнення миру, який припиняє війну і користується якомога ширшою міжнародною підтримкою, глобальна координація та зусилля повинні продовжуватися. Угорське головування намагатиметься сприяти координації з глобальними партнерами та найважливішими донорами у сфері підтримки відбудови України. Ми також працюватимемо над забезпеченням послідовності та узгодженості між зусиллями підтримки міжнародними та ЄС, приділяючи особливу увагу реалізації Ukraine Facility".

Війну росії проти України названо загарбницькою. В програмі йдеться про подальший діалог щодо прийому біженців, доступ жертв воєнних злочинів до адекватного захисту і допомоги через механізми ЄС, включення третіх країн, зокрема України та Молдови, до зони роумінгу ЄС.

Що ж до початку переговорів про вступ України до ЄС, який офіційно запустили кілька днів тому у Люксембурзі, то Орбан висунув 11 вимог до нашої країни. Серед них політичне представництво угорців в парламенті, скасування вимоги до обранців знати державну мову та виступати нею, визнання традиційно угорськими населених пунктів Закарпаття, використання угорської мови в освітньому процесі та в офіційному спілкування з органами влади на місцевому рівні.

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в ефірі "Ми – Україна" запевнила – зазіхань на територіальну цілісність немає та не буде

"Угорська влада, конкретно уряд прем‘єра Орбана – це дуже специфічна група людей, які мають специфічні підходи до перемовин. Є діалог, він не простий, бо є специфіка, але ми робимо свій вклад в наше європейське майбутнє", – сказала вона.

Потепленням повіяло під час Саміту ЄС, на якому 27-28 червня лідери ЄС визначалися із керівництвом Євросоюзу та де був присутній Володимир Зеленський. Віктор Орбан доволі демонстративно, привітно та на камеру спілкувався із українським президентом, хоч саму розмову й не було чутно.

орбан_зеленський.jpg (491 KB)

Після розмови Балаж Орбан, політичний директор угорського прем'єра, анонсував зустріч Віктора Орбана та Володимира Зеленського. Очікується, що це буде візит в Україну вже найближчим часом, на який угорський політик не наважувався від початку повномасштабного вторгнення.

Вочевидь, угорський керманич має на меті свої інтереси – підсилити значущість свою, своєї політсили та держави в Європарламенті, під час призначення нового керівництва та складу Єврокомісії, може зберегти посаду єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства, яку поки обіймає угорський правник і дипломат Олівер Вергеї. Заради цього готовий на нетипову поведінку – контактувати, а не тільки шантажувати й вимагати.

"Президентство (в Раді ЄС, - авт.) означає, що ви повинні йти на компроміс, — сказав прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо, в останні дні головування його країни в Раді ЄС, - Перебувати в такому становищі, коли вам доведеться йти на компроміс, — це становище цікаве, в якому варто опинитися принаймні раз у житті, тому я точно можу рекомендувати його пану Орбану".

Візит в Україну, якого Віктор Орбан раніше уникав, виглядає частиною такого компромісу, і завдання України отримати від цієї готовності якомога більше.

Думка експерта про переговорну позицію із Угорщиною

Тарас Загородній, керуючий партнер "Національної антикризової групи":

- За моїми спостереженням пан Орбан – дуже вправний політик, те, що Аристотель називав "політична тварина", тобто він живе політикою. Він грає на декількох дошках, витискає ресурси під себе та свою країну. Грає з Європою, росією, Китаєм, Туреччиною і так далі. Скрізь має свою вигоду.

Я уважно за ним слідкую, і він відчуває, де не варто перегинати палицю. Він може говорити багато, але відступити у потрібний момент. Як було із голосуванням щодо України – пішов кави випити.

Головування у Раді ЄС не вважаю, що щось змінить. Це звичайна ротація, величезний апарат: є ще Єврокомісія і багато інших органів, які будуть Орбана врівноважувати. Тим більше, що посада передбачає урахування інтересів всіх країн. Ще й на тлі чуток про те, що в ЄС знаходили законодавчі лазівки відносно позбавлення Угорщини права голосу у певних питаннях. Орбан проходить на межі і не думаю, що за нього щось особливе відбудеться. Скоріше, усе буде по накатаній, як ухвалили до головування Угорщини.

Інша ситуація – перемовини з Україною. 11 вимог, які Орбан висунув, абсолютно неприйнятні. Це шантаж, намагання створити сепаратистський анклав на території України з претензією на усе Закарпаття. Не дай боже ми на таке погодимося. Мало того, що це протирічить усьому законодавству, та ще й інші країни почнуть аналогічного вимагати: румуни щодо Бессарабії та Буковини, болгари щодо Бессарабії, Туреччина буде влазити з історіями щодо гагаузів.

Тож трек України щодо перемовин має бути більш жорстким. Це ж тільки їхній початок, чого ж вони далі вимагатимуть? Вважаю, неможна йти на поступки, і Україна має бути жорсткою та починати перемовну позицію, наприклад, з того, щоб вигнати ОТР Ваnk: якщо хочете повернення – змінюйте свою думку. Можна шукати дефекти у нафтопроводі "Дружба", які виявляться непереборними та довготривалими у питанні ліквідації.

Тактика Орбана абсолютна схожа на тактику росіян. З ними треба працювати батогом та пряником, бо вони крутитимуть руки у будь-який момент. Хитрощі, дипломатія – не історія перемовин з Орбаном. З ним тільки так.

Угорщина за ідеологією дуже схожа на росію, просто менші ресурси та розміри. Теж є ресентимент, але стосовно Тріанонського миру 1920 року, коли за результатами Першої світової війни втратили дві третини Королівства Угорщина. Туди ж входила нинішня територія Хорватії, був вихід до Адріатичного моря, Трансільванія була угорською територією, частина України, Словаччина була частиною Королівства, трохи Австрії та Сербії. У них ресентимент, вони хочуть зібрати ці землі та є відповідні настрої у країні, на яких активно грає Орбан.

Я особисто в ресторанах і публічних місцях Будапешта бачив "реальну карту Угорщини". Не Орбан же її вішав – це настрій суспільства, невеликої частки, десь до 20%. От Орбан грає цими настроями та намагається викрутити нам руки.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, навіщо володимир путін їздив до Кім Чен Ина та які загрози для України несе офіційний союз двох диктаторів.

Головне