Все про протести в Угорщині: корупційний скандал та новий опозиціонер, що кинув виклик Орбану

Все про протести в Угорщині: корупційний скандал та новий опозиціонер, що кинув виклик Орбану

Цього тижня тисячі людей вийшли на протести проти уряду Віктора Орбана у Будапешті. Чи не єдиного керівника держави-члена ЄС, який привітав путіна із переобранням, зачіпив найбільший корупційний скандал Угорщини останнього часу. Чому угорці протестують та хто протистоїть Орбану, пояснює "Ми – Україна".

Корупційна начинка у справі про корупцію

Віктор Орбан з 2010 року є прем'єр-міністром Угорщини та лідером партії "Фідес". З того ж року депутат Національних зборів від цієї партії Пал Волнер почав свою кар'єру в його уряді спочатку у якості держсекретаря з питань інфраструктури у міністерстві національного розвитку, а потім в якості держсекретаря з питань юстиції та заступника міністра юстиції. На цій посаді Волнер тримався у другому та третьому урядах Орбана, тобто до останніх виборів, які відбулися у 2022 році.

Проте поки "Фідес" готувалася до виборів-2022, Служба нацоборони у 2021 році почала прослуховувати підозрюваних у корупції чиновників середньої ланки у податковій та митній адміністрації. В результаті прослуховувань вийшли на те, що голова судової виконавчої служби Дьордь Шадль причетний до кількох корупційних справ. Зокрема у корупційних стосунках із Волнером.

Шадля запідозрили у тому, що він давав хабарі Волнеру за призначення потрібних людей приставами, просування ініціатив щодо виконавчої служби, допомогу у наданні грантів потрібним особам та компаніям. В період з травня 2018 р. по липень 2021 р. правоохоронці виявили, що хабарів було на суму не менше 217 тис. євро (83 млн форінтів). У грудні 2021 р. з Волнера зняли депутатський імунітет за підозрою у хабарництві. У лютому 2023 р. розпочався судовий процес за справою Шадля-Волнера, у якому окрім них двох фігурують ще 20 осіб.

пал_волнер_суд.jpg (275 KB)

Пал Волнер у суді

Волнер став найвищою посадовою особою "Фідес", яку притягали до суду за корупцію, а сам процес став найзначнішим корупційним в Угорщині за останні роки. Він ще не завершений, але його вплив на політичні еліти поширюється, і у справу виявилися втягнутими нові вагомі фігури.

До кінця 2021 року Волнер був заступником міністерки юстиції Юдіт Варги. Вона обійняла посаду у 2019 році. На тлі повномасштабного російського вторгнення встигла відзначитися заявами про те, що конфлікт є локальним, та про те, що антиросійські санкції ЄС є надмірними.

юдіт_варга.jpg (128 KB)

Юдіт Варга

У липні 2023 року вона пішла у відставку із перспективою очолити виборчий список "Фідес" на виборах у Європарламент влітку 2024 року. Проте ці наміри вже поховані, і не в останню чергу тому, що на політичну арену голосно вийшов її колишній чоловік Петер Мадяр.

У березні 2023 Юдіт Варга та Петер Мадяр заявили про розлучення. Але нещодавно виявилося, що колишній чоловік міністерки минулого січня встиг зробити аудіозапис розмови із нею щодо справи Шадля-Волнера, і 26 березня 2024 року оприлюднив його.

У двохвилинній розмові Варга і Мадяр обговорюють корупційну справу. Зокрема Варга каже, що голова канцелярії Орбана Антал Роган мав відношення до підтасування документів у ній, а саме, що помічники Рогана просили прокурорів видалити його ім'я з протоколів розслідування.

Складні часи скандалів

У лютому та березні в Угорщині вибухає вже другий серйозний скандал, які супроводжують прояви суспільного незадоволення.

Наприкінці зими з посади президентки Угорщини пішла Каталін Новак. Причиною стало помилування нею колишнього заступника директора дитбудинку у місті Бічськ. Цей вчитель був засуджений за те, що примушував дітей відмовитися від свідчень у справі про педофілію проти директора дитбудинку. Новак його помилувала, проте подання про помилування робила Юдіт Варга, коли ще була міністеркою. У лютому звільнятися їй лишилося хіба що з парламенту, і вона склала мандат. Тож вже тоді про її участь у виборах до Європарламенту від "Фідес" не йшлося.

Проте згідно із дослідженням, проведеним після скандалу про помилування, громадськість саме Орбана вважає відповідальним за це рішення, а партія "Фідес" втратила 2-3% у рейтингу. Так вважають і про це заявляють і окремі представники угорського політикума. У тому числі новий його гравець.

Нова зірка угорської опозиції

26 березня протести у Будапешті розпочалися після публікації та передачі прокуратурі записів розмови із Варгою Петером Мадяром. Демонстранти зібралися на його заклик.

Мітинг відбувся біля будівлі прокуратури із вимогою про відставку прокурора, а згодом вже були заклики і до відставки Орбана. На 6 квітня Мадяр закликав людей зібратися знову.

"Нас із кожним днем все більше і скоро нас вистачить, щоб повернути батьківщину і побудувати нову, суверенну, щасливу, сучасну європейську Угорщину", - заявив він.

Звісно Петер Мадяр не з'явився з небуття, змушуючи людей його вислуховувати. Він був не тільки чоловіком екс-міністерки юстиції, але й високопоставленим, проте маловідомим представником політичного кола Віктора Орбана та членом "Фідес".

До лютого 2022 року він був директором Diákhitel Központ Ltd, державної некомерційної організації, яка надає додаткове фінансування студентам. Згодом він став членом дирекції Magyar Közút Ltd, яка керує угорськими дорогами, і Volánbusz, державної компанії, яка керує автобусними лініями. Крім того, він також був членом наглядової ради державного MBH Bank.

У шлюбі із Юдіт Варгою має трьох синів. Їхнє розлучення минулого року було дуже обговорюваним, проте й воно не змусило 43-річного Мадяра вийти не політичну сцену. Трансформація відбулася швидко у лютому цього року.

петер_мадяр.jpg (111 KB)

Петер Мадяр

10 лютого він повідомив, що звільняється з посад у держкомпаніях та MBH Bank, бо не хоче бути "частиною системи, в якій справжні лідери ховаються за жіночими спідницями". Тобто розпочав сходження він на тлі скандалу про помилування, через який звільнилася Новак та склала мандат Варга.

"З мого боку не було жодного плану йти в політику, я просто визнав себе зобов’язаним публічно сказати правду про владу та олігархів… Я отримав десятки тисяч повідомлень, заохочення та прохань піти в політику та організувати третю політичну владу, яка має бути незалежною від уряду та опозиції", - сказав Мадяр в коментарі The Guardian.

У лютому цього року він дав розлоге інтерв'ю, яке подивилися майже 2,5 млн глядачів. В ньому вказав на жахливу, майже безпрецедентну владу Антала Рогна, який повністю тримає комунікації "Фідес" та є "своєрідним кардиналом Рішельє при Вікторі Орбані". А сам Орбан "є відповідальним за людей, якими себе оточує".

орбан_роган.jpg (346 KB)

Орбан та Роган

15 березня Мадяр влаштував перший свій чималий антиурядовий мітинг у Будапешті.

протести.jpg (250 KB)

26 березня, після публікації запису розмови із колишньою дружиною, на його рахунку друга вдала антиурядова акція. Наступна призначена на 6 квітня.

Ще перед першим протестом опитування угорців показали, що 13% тих, хто чув про Мадяра, проголосували б за нього, якби він створив партію. 15 березня на мітингу він про цей намір повідомив, а саме про створення третьої сили, яка представлятиме розчарованих у нинішній опозиції та у правлячій праворадикальній "Фідес".

Поява нової опозиційної фігури на думку політичних експертів навряд чи похитне уряд Орбана, проте викликає зацікавлення перед місцевими виборами, які невдовзі відбудуться в Угорщині, та виборами до Європарламенту у червні.

14 років країна перебуває під керівництвом праворадикалів "Фідес". Нині країна є найбільш корумпованою у ЄС. 1 лютого, коли на саміті ЄС узгоджували фінансову допомогу Україні, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск сказав, що "ми відчуваємо втому від Орбана в Брюсселі".

А от чи відчувають втому від Орбана та очолюваної ним "Фідес" угорські виборці, ще до кінця не зрозуміло. Роберт Ласло, аналітик угорського незалежного центру політичних досліджень Political Capital, вважає, що станом на зараз Мадяр може завдати незручностей уряду, проте навряд чи підірве його електоральну базу.

"Якщо Петер Мадяр матиме партію і зможе балотуватися на виборах до Європарламенту в червні, він зможе звернутися в першу чергу до виборців з опозиційними настроями", - каже Роберт Ласло.

В обговорення запису, який оприлюднив Мадяр, вже активно включилася Юдіт Варга. Вона автентичність не заперечила, але заявила, що колишній чоловік її залякував та шантажував і взагалі фізично тероризував її у шлюбі. Тож є вірогідність, що вдалий старт нового опозиціонера перетвориться на сімейну чвару, виставлену на загал. Проте на користь Мадяру може зіграти те, що він інсайдер "Фідес" – знає, як працює система зсередини, та, вірогідно, має більше інформації, ніж встиг показати нещодавно.

І про наявність інших записів, і про намір балотуватися до Європарламенту Мадяр вже заявив. І щодо перспектив нової політсили на виборах до ЄП можна згадати, про успіх угорської націоналістичної партії "Йоббік" у 2009 році, яка на той момент була доволі молодою. Тож прецеденти були.

Угорські політтехнологи вказують, що для балотування партія має зібрати лише 20 тис. підписів, а для того, щоб подолати бар'єр та відправити до ЄП свого представника, може вистачити 200 тис. голосів. Нині надзвичайно популярний у соцмережах і ЗМІ Мадяр має шанси, якщо зможе конвертувати перегляди відео і лайки під постами у електоральну підтримку. Але це вдається не усім, і експерти вважають, що акумулювати своїх виборців нова угорська опозиційна зірка зможе скоріше за рахунок розчарованих у опозиції, ніж за рахунок частки електорату "Фідес", яка не впевнена в Орбані та його команді.

"Опозиція, яка починалася в різних формаціях, з 2006 року 11 разів програла "Фідесу" на чолі з Віктором Орбаном. Це повністю деморалізувало значну частину опозиційної громадської думки та виборців, штовхаючи цю політичну сторону в апатію, - каже Сабольч Пек, аналітик угорського політичного дослідницького Інституту Компас, - Тому я думаю, що виборці опозиції прагнуть нового, свіжого, динамічного гравця, замість неодноразово дискредитованих опозиційних політиків. Поки що здається, що Петер Мадяр намагається частково заповнити цю порожнечу".

Чи зможе щось протиставити Орбану і "Фідес", може стане зрозумілим 6 квітня, коли очікується новий, скликаний Мадяром мітинг в Будапешті.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про основні етапи президентської кампанії у США та особливості виборів.

Головне