Новий закон про мобілізацію: що він змінить для військових – звільнення, строки служби та мотивація

Новий закон про мобілізацію: що він змінить для військових – звільнення, строки служби та мотивація

18 травня набирає чинності новий закон про мобілізацію. "Ми - Україна" зібрав з нього усі основні умови, які стосуються тих, хто боронить Україну.

Без демобілізації

До першого читання законопроєкт йшов із нормою про звільнення зі служби під час воєнного стану після 36 місяців безперервної служби та за рішенням Ставки. Але до другого читання цю норму прибрали.

Як пояснили депутати, це зробили на урядове прохання. Там зголосилися виписати окремі законопроєкти. Про це виписали зобов'язання у прикінцевих та перехідних положеннях закону.

Термін "демобілізація" на офіційному рівні не вживають – це широке вже існуюче поняття, яке передбачає, що мобілізація взагалі припиняється і країна переходить в умови мирного часу. Натомість уряд має розробити і внести до Верховної Ради проєкти законів про удосконалення механізмів ротації та звільнення військовослужбовців. А от щодо строків їхньої підготовки вимог немає.

Які підстави для звільнення зі служби?

З 18 травня стаття 26 (звільнення зі служби) закону про військовий обов'язок та військову службу діє у новій редакції. Підстави для звільнення мобілізованих, контрактників та кадрових військових унифікували з однією відмінністю щодо останніх.

Підстави для звільнення:

  • в разі досягнення граничного віку перебування на службі (до 60 років або до 65 років для вищих офіцерів);
  • за станом здоров'я. Саме тут і є відмінність. Для кадрових військових це висновок ВЛК про непридатність. Для решти – висновок ВЛК про непридатність чи висновок про тимчасову непридатність із переоглядом через 6-12 місяців або наявність інвалідності;
  • вирок суду про позбавлення або обмеження волі;
  • звільнення з недобровільного полону, але військовий за бажанням може продовжити службу;
  • скорочення штатів або реорганізація, якщо осіб вищого офіцерського складу не можуть задіяти;
  • призначення, обрання, перебування на посаді судді, члена Вищої кваліфкомісії суддів, Вищої ради правосуддя, керівника, заступника, інспектора Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя;
  • за сімейними обставинами.

Перелік сімейних обставин, які є підставою для звільнення зі служби (частина 12 ст. 26) також є загальним. Їхній повний перелік:

  • військовослужбовцям-жінкам: вагітність та відпустка по догляду за дитиною до трьох років чи до шести років, якщо є медичні показання;
  • якщо чоловік і дружина служать і мають дитину чи дітей віком до 18 років, звільнитися може дружина;
  • перебування на утриманні трьох і більше дітей, якщо їхній вік до 18 років, немає боргу зі сплати аліментів понад три місяці;
  • виховання дитини чи дітей у віці до 18 років, якщо другий з батьків помер, позбавлений батьківських прав, зник безвісти або є безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання. Також самостійне виховання за рішенням суду або якщо мати під час народження не перебувала у шлюбі і запис у Книзі реєстрації про батька дитини зробили за її вказівкою;
  • усиновлювачі дитини або дітей у віці до 18 років, які на момент всиновлення були сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування. Також опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, які утримують дитину чи дітей у віці до 18 років, які є сиротами чи позбавлені батьківського піклування;
  • виховання дитини з інвалідністю у віці до 18 років, якщо немає інших, хто зобов'язаний виховувати;
  • утримання повнолітньої дитини з інвалідністю першої або другої групи;
  • виховання тяжкохворої дитини без інвалідності, якщо більше немає тих, хто зобов'язаний виховувати;
  • постійний догляд за другим з подружжя, який має інвалідність першої чи другої групи;
  • догляд за другим з подружжя із третьою групою інвалідності, якщо група встановлена у зв'язку із онкологією, відсутністю кінцівки чи кінцівок, кистей рук чи однієї кисті, стоп ніг чи однієї стопи, одного з парних органів. Також якщо у дружини або чоловіка з третьою групою є онкологія, психічний розлад, церебральний параліч або інші паралітичні синдроми;
  • постійний догляд за одним зі своїх батьків або батьків дружини чи чоловіка з першою або другою групою інвалідності, якщо немає інших членів сім'ї першого (батьки, чоловік або дружина, діти) і другого (брати і сестри, баба та дід, онуки) ступеню споріднення, які можуть доглядати, або якщо такі родичі самі потребують постійного догляду;
  • постійний догляд за членом сім'ї другого ступеню споріднення з інвалідністю першої або другої групи, якщо більше немає кому доглядати з-поміж родичів першого та другого ступеню споріднення або якщо таким родичам самим потрібен постійний догляд;
  • встановлена судом опіка над недієздатною особою, якщо більше ніхто опіку не здійснює;
  • загибель або зникнення безвісти під час війни близьких родичів: чоловік, дружина, дитина, хтось з батьків, рідні брат чи сестра;
  • посмертне присвоєння звання Героя України за мужність, патріотизм, героїчне відстоювання демократії, прав і свобод людини, служіння народові під час Революції Гідності близьким родичам (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, рідній чи повнорідні брат або сестра).

Які строки служби?

Під час особливого періоду, як і зараз, мобілізовані та контрактники продовжують службу до його завершення.

Базова служба, яка замінить строкову, триватиме під час воєнного стану до 3 місяців (у мирний час – до 5 місяців). Після проходження базової служби, а вона обов'язкова для чоловіків, якщо вони не мають протипоказань за здоров'ям, у віці до 25 років, призовники набуватимуть статусу військовозобов'язаних. До досягнення ними 25 років вони не підпадають під мобілізацію. Проте громадяни у віці від 18 до 25 років можуть йти на службу за контрактом. Під час дії воєнного стану строк такої контрактної служби становить один рік. Але це не стосується осіб офіцерського складу цього віку, які укладають контракт.

Контракт на один рік під час воєнного стану діє й для медиків та психологів, яких приймають на посади за медичним чи психологічним напрямом діяльності.

Які нові умови відпусток?

Тривале лікування. 4 травня набрав чинності закон 3621-IX про соцзахист військових та поліцейських. Ним передбачили норми про тривале лікуванням у зв'язку із хворобою або пораненням із збереженням матеріального та грошового забезпечення. Воно можливе на таких умовах:

  • якщо є потреба у тривалому лікуванні, це має визначити ВЛК максимум через чотири місяці після початку лікування;
  • після завершення лікування ВЛК має вирішити, чи придатний військовий для подальшої служби;
  • час безперервного перебування у лікарнях та шпиталях із збереженням матеріального та грошового забезпечення не може перевищувати 12 місяців поспіль;
  • якщо військовий лікується за кордоном, до безперервного перебування на лікуванні включають: час переміщення між медзакладами, час очікування між етапами лікування, реабілітації, протезування.

З 18 травня новим законом до цих умов додали уточнення. В тому разі, якщо при тривалому лікуванні за кордоном військовий не може прибути до ВЛК і це підтверджують медичні документи іноземної лікарні, ВЛК можуть провести дистанційно. Порядок та умови дистанційної ВЛК узгоджує уряд і їх прописали в оновленому наказі Міноборони №402.

Дистанційно ВЛК мають проводити за направленням на медогляд командира військової частини. До направлення додають медичні документи військового, які підтверджують направлення на лікування за кордон, виписки із медичних карт стаціонарного хворого, консультативні висновки лікарів-спеціалістів, результати додаткових методів досліджень, довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва). Також додають завірені та перекладені копії медичних документів іноземних медзакладів та військово-облікові документи: довідки про проходження військової служби, у тому числі за кордоном, про безпосередню участь у бойових діях тощо.

Поділ відпустки. Тривалість основної відпустки під час воєнного стану як і раніше становить 30 днів, а відпустки за сімейними обставинами – до 10 днів. Новий закон коригує спосіб поділу основної. До змін її мають надавати частинами тривалістю до 15 днів кожна. Після змін – з тим розрахунком, щоб основна безперервна частина була не менше 15 днів.

Додаткові відпустки. Після звільнення з недобровільного полону військовому за законом передбачена безперервна додаткова відпустка тривалістю 90 днів із збереженням грошового забезпечення. Але її мають надавати у тому випадку, якщо немає наміру звільнятися. Відкликати з такої відпустки людину можуть тільки за її згоди.

Також до 15 днів на рік додаткової відпустки за законом надаватимуть за знищену техніку.

Які зміняться виплати, винагороди та мотивація?

Одноразова винагорода. На стадії узгодження до проєкту закону про мобілізацію намагалися додати поправку про винагороду за виконання військовими бойових завдань. Її не внесли і передали на врегулювання Кабміну. Уряд поправкою до постанови №168 впровадив такі умови додаткової винагороди:

  • сума – 70000 грн;
  • виплачують її за сумарно обчислені 30 днів виконання бойових (спеціальних) завдань;
  • йдеться про бойові (спеціальні) завдання під час ведення бойових (спеціальних) дій на лінії зіткнення на відстані виконання таких завдань військовою частиною (підрозділом) першого ешелону оборони або наступу, на тимчасово окупованій території, на території між позиціями нашими та ворога, на території противника.

Винагорода за знищену або захоплену техніку чи озброєння. На рівні закону прописують її діапазон: від 4 до 300 прожитмінімумів для працездатних станом на 1 січня. Тож у 2024 році це від 12 112 до 908 400 грн. Але точний порядок і розміри встановлює Кабмін. Зараз суми є у чинному наказі Міноборони №340 і поки що вони не змінилися.

винагорода_техніка.jpg (116 KB)

Виплати під час тривалого лікування. Військовим, яких на час тривалого та відпустки для лікування виводять у розпорядження командира, за законом про соцзахист військових мають зберігати такі виплати:

  • посадовий оклад за останнім місцем служби;
  • оклад за військовим званням;
  • надбавка за вислугу років;
  • щомісячні додаткові види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги та норм ГЗ.

Одноразові виплати. 15 млн грн – це одноразова грошова допомога, яку отримує родина в разі загибелі військового. До змін у законодавство суму визначали на рівні урядової постанови, а з 18 травня – на рівні закону.

50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби в разі звільнення тепер мають виплачувати, якщо військовий лишає службу після звільнення з полону. Так ж одноразова виплата передбачена, якщо військовий звільняється зі служби у зв'язку із обранням його нардепом, депутатом ВР АР Крим, із призначенням суддею, суддею КСУ, членом Вищої ради правосуддя, членом Вищої кваліфкомісії суддів, керівником служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, його заступником, дисциплінарним інспектором.

Тепер у законі закріплюють, що на одноразову грошову допомогу при звільненні не зможуть розраховувати військові, які станом на 16 березня 2014 року служили в Криму та Севастополі та не продовжили проходження служби за межами ТОТ.

Служба під час відпустки по догляду за дитиною до трьох років або шести років в разі медичних показань. На цей період військових мають залишати на службі у розпорядженні. Після закінчення відпустки мають призначити на попередню посаду або на посаду не нижчу за попередню. На час відпустки продовжується строк контракту та період відпустки зараховується до вислуги.

Заохочення при укладанні контракту. Один раз протягом служби в разі укладання першого контракту військові, які беруть іпотеку за програмою єОселя, мають право на:

  • компенсацію 50% першого внеску за кредитом. За умовами єОселі мінімальний перший внесок – це 20% вартості предмету іпотеки;
  • 100 тис. грн після першого року служби та ще 100 тис. грн після другого року служби.

При укладанні контракту один раз протягом служби можна отримати сертифікат на 150 тис. грн на купівлю транспортного засобу.

Звільнення від штрафів, пені та процентів за користування кредитом. Від таких зобов'язань перед підприємствами, організаціями та установами будь-якої форми власності, банками, фінустановами, фізособами звільняють:

  • мобілізованих та резервістів на час їхнього призову, їхніх дружин та чоловіків;
  • інших військовослужбовців під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у захисті України, брали участь в АТО в зоні її проведення.

Але звільнення не стосується кредитних договорів щодо придбання житла (житлового будинку, квартири, майбутнього об'єкта житлової нерухомості, об'єкта незавершеного житлового будівництва, майнових прав на них) або автівки.

Вислуга років для пенсії. З 18 травня діятимуть нові норми закону про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби. Один місяць бойової служби за три до вислуги років зарахують особам з числа військовослужбовців, поліцейським, нацгварійцям, військовим ЗСУ та інших військових формувань.

А також іншим особам, які мають право на пенсію на умовах цього закону про пенсійне забезпечення. Це, зокрема, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справа, співробітники Служби судової охорони, особи зі спецзваннями БЕБ, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби, органів та підрозділів цивільного захисту, пожежної охорони, Держспецзв'язку, співробітники Служби судової охорони, особи начальницького складу НАБУ.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як зміни у переліку ТОТ і територій бойових дій впливають на виплати, пільги та компенсації.

Головне