Коли Україна переходить на літній час у 2024 році та як підготуватися до переводу годинників

Коли Україна переходить на літній час у 2024 році та як підготуватися до переводу годинників

В останню неділю березня Україна переходить на літній час – стрілки годинників в ніч на 31 березня переведемо на годину вперед. Як підготуватися до сезонного переводу часу, де, чому та коли переводять годинники, розбирався "Ми – Україна".

Коли і куди переводимо стрілки?

Понад 40 років тому, за часів СРСР, в Україні почали переводити стрілки годинників двічі на рік – на зимовий та літній час. Спочатку практикували переходити на зимовий час у перший день жовтня, а на літній – у перший день квітня. У середині 1980-х років перейшли до іншої практики: літній час – остання неділя березня, зимовий – остання неділя вересня.

У 1996 році Верховна Рада ухвалила постанову №509 про порядок обчислення часу, згідно із якою зараз:

  • на території України діє київський час – час другого часового поясу. Це плюс дві години до всесвітнього координованого (UTC), тобто UTC+2 або східноєвропейський час;
  • щорічно годинникову стрілку переводимо: о третій годині ночі в останню неділю березня на час вперед, о четвертій годині ночі в останню неділю жовтня на час назад. Це і є так званий літній та зимовий час. Або Daylight Saving Time, DST, UTC+3 влітку та UTC+2 – взимку.

У 2024 році на літній час переходимо 31 березня. Якщо перед переходом, 30 березня, у Києві світанок буде 05:37, а захід сонця о 18:26, то після переведення, у неділю, світанок у столиці буде о 06:35, захід – о 19:27. Світловий день збільшуватиметься майже на чотири хвилини кожні сутки до 22 червня. Тоді світанок у Києві буде о 4:46, захід – о 21:13.

Після літнього сонцестояння тривалість світового дня зменшуватиметься. У 2024 році на зимовий час перейдемо 27 жовтня. Перед переходом світанок у столиці буде о 07:38, захід – о 17:44. Після переведення стрілок на годину назад, світанок буде о 06:40, захід – о 16:42.

Як підготуватися до переходу на літній час?

Для того, аби запам'ятати в який бік навесні або восени крутити стрілки, можна використовувати простий мнемонічний прийом: навесні теплішає, температура плюсова, тому плюс година, восени холоднішає, температура мінусова, тому мінус година.

Але найважче у сезонній зміні часу не те, як запам'ятати куди і коли переводити годинник, а як себе до цього підготувати. І якщо перехід на зимовий час – це, умовно, плюс одна година до сну, то перехід на літній – мінус одна година сну і більший стрес для організму.

Дослідження вказують, що при сезонній зміні часу:

  • у понеділок після весняного переходу часу збільшується щоденна кількість гострих інфарктів міокарда – на 24%. Після осінньої зміни – зменшується на 21%. При цьому на загальну тижневу кількість гострих інфарктів зміна часу не впливає, також на загальній захворюваності не позначається, але саме у зазначені дні є такі стрибки;
  • кількість госпіталізацій через ішемічний інсульт протягом перших двох днів після переходу на літній час зростає, з подальшим зменшенням кількості протягом решти тижня. Тобто і тут після переведення годинників науковці спостерігають стрибок. Дослідники зазначають, що жінки більш сприйнятливі, ніж чоловіки до змін протягом тижня після переходу на літній час. Підвищений ризик ішемічного інсульту спостерігається у людей похилого віку (65 років+) протягом перший двох днів, у людей із злоякісними утвореннями – протягом тижня.

Переведення годинника у будь-який бік – це інший час світанку та заходу сонця. Зміна світлового дня, вплив на світло – основний сигнал для циркадних ритмів, тобто коливань в діяльності організму, які пов'язані з днем і ніччю, періодами неспання та сну.

Дослідження вказують, що і під час переходу на зимовий час люди втрачають періоди сну протягом кількох днів. Восени найбільше страждають ті, хто спить менше 7,5 годин на добу та рано встає. Але перехід на літній час ще більш травматичний та є таким для більшої кількості людей: світає пізніше – важче вставати, захід сонце теж більш пізній – важче заснути. Обидва фактори можуть призвести до тривалого дефіциту сну.

Тому до сезонного переведення часу, а особливо до весняного, варто готуватися, якщо є така можливість. Експерти дають такі поради:

  • протягом кількох днів перед 31 березня можна лягати спати раніше: кожного дня на 10-15 хвилин раніше, ніж у попередній день. Так за 4-6 днів можна перевчити себе вставати на годину раніше;
  • дотримуватися постійного графіку сну і перед переведенням часу, і після нього. Тобто за можливості не влаштовувати організму зайвий стрес, засинаючи надто пізно, якщо попереду ранній підйом;
  • уникати кофеїну, алкоголю, важкої їжі ввечері перед сном. Стимулювання кофеїном не дає розслабитися, кава та алкоголь пригнічують продукування організмом мелатоніну – гормону сну. Їжа , зокрема, стимулює вивільнення інсуліну, гормону, який допомагає організму використовувати її для отримання енергії. Цей процес може змінити циркадний ритм тіла, змушуючи мозок не спати та заважаючи здатності заснути;
  • для того, щоб швидше заснути у більш ранній час, можна влаштувати собі певну рутину, яка сприяє засинанняю: трав'яний час, читання книги, медитація, вимкнені компи та гаджети (синій екран заважає продукуванню мелатоніну).

Після переведення годинників на час вперед, в разі якщо вдень геть немає сил, хочеться спати і є можливість подрімати, це варто зробити. Але протягом десь 20-30 хвилин і тільки у першій половині дня.

Де та коли переводять годинники і коли світ відмовиться від сезонної зміни часу?

Ще на початку XX століття навколо переведення годинників на літній час точилися дискусії. Режим Daylight Saving Time був обговорюваним, бо міг призвести до економії палива через зменшене споживання штучного освітлення. У Канаді з 1908 по 1916 рік міста почали переходити на літній час. Але до тотального переходу підштовхнула Перша світова війна. Спочатку у Німеччині, а потім у Великій Британії та США задля економії палива на користь військових потреб DST запровадили у 1916 році.

Після завершення Першої світової від переходу масово відмовилися. До практики повернулися на тлі Другої світової війни. Потім у Європі її скасували, тоді як у США – ні, і рішення про дату залежали від штату, поки у 1966 році там не ухвалили федеральне законодавство про переведення годинників двічі на рік у визначені дні. Європу знову застосувати сезонне переведення годинників двічі на рік спонукала енергетична криза. До кінця 70-х років більшість європейських країн узгодили дворазове сезонне переведення годинників.

літній_час.png (485 KB)

Нині на літній час переходять близько 40% країн. Більшість тих, які знаходяться біля екватору, DST не застосовують.

Де переводять годинники на літній час:

  • Африка – 3 країни. 15 країн від нього відмовилися, 38 країн ніколи не застосовували;
  • Азія – 4 країни. 28 країн відмовилися, 19 країн не застосовували;
  • Австралія та Тихоокеанський регіон – 3 країни. 5 країн відмовилися, 11 країн не застосовували;
  • Європа – 49 країн. 5 країн відмовилися, 1 країна (Ісландія) не застосовувала;
  • Північна Америка – 8 країн. 11 країн відмовилися, 20 країн не застосовували;
  • Південна Америка – 2 країни. 7 країн відмовилися, 5 країн не застосовували.

Нижче на мапі зеленим кольором позначені країни, де на літній час переходять, блакитним – де не переходять, білим – де перехід не застосовували.

застосування_літнього_часу.png (26 KB)

США і Європа протягом кількох років стоять на порозі відмови від сезонного переводу годинників.

У ЄС Європарламент ухвалив скасування літнього часу у 2019 році. У 2021 році країни-члени мали б востаннє перевести годинники або навесні, або восени та лишитися або на "літньому" або на "зимовому" часі у якості стандартного. Проте цього не сталося досі, бо між собою держави, зокрема ті, які знаходяться в одному часовому поясі, не узгодили стандартний час у такий спосіб, аби не завадити функціонуванню ринку, торгівлі та бути однорідними.

Не можуть щодо відмови від переведення часу дійти згоди і у США. У 2022 році Сенат узгодив закон про захист сонячного світла, який робить літній час постійним. Але Палата представників не змогла вирішити, чи лишати стандартний час (зимовий), чи встановити постійний літній. Сенатори подали новий законопроєкт, який знову має узгодити спочатку Сенат, потім Палата представників.

У України в запасниках є законопроєкт 4201 про обчислення часу, згідно із яким стандартний час –UTC+2 або "зимовий", а переведення годинників двічі на рік скасовується. Проєкт прийнято у першому читанні. Враховуючи євроінтеграцію, вочевидь із ухваленням змін будемо поспішати, коли якесть рішення ухвалять країни ЄС.

Там поки діють за Директивою 2000/84/ЄС і на літній час годинники країни ЄС, а також Велика Британія, Норвегія, Швейцарія, переводить тоді ж, коли й Україна – 31 березня. На зимовий час у 2024 році перейдуть 27 жовтня.

США та Канада перевили годинники на літній час 10 березня, на зимовий цьогоріч перейдуть 3 листопада. Австралія та Нова Зеландія, які знаходяться в іншій півкулі, перейдуть на стандартний час, зимовий 7 квітня. На літній Австралія перейде 6 жовтня, Нова Зеландія – 29 вересня.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як вибрати найкращий VPN – на які особливості сервісів звертати увагу.

Головне