Як вибрати найкращий VPN в 2024 році: на що звернути увагу – 10 сервісів, вартих уваги

Як вибрати найкращий VPN в 2024 році: на що звернути увагу – 10 сервісів, вартих уваги

Сервіси VPN, Virtual Private Network (віртуальна приватна мережа) є дуже затребуваними і застосунків, які пропонують користувачам, величезна кількість. Навіщо вони потрібні, як їх обирати, які мають добру репутацію, розбирався "Ми – Україна".

Що таке VPN-сервіс, кому та навіщо потрібен?

Пошук в інтернеті, відвідані сторінки, завантаження, уся онлайнова діяльність користувача мережі є відкритими для постачальника інтернету, унікальний для користувача ідентифікатор – ІР-адреса – є видимим.

Суть сервісу VPN у тому, щоб надати захищений канал між пристроєм користувача та сервером приватної віртуальної мережі, створити тунель "точка-точка" для конфіденційності інтернет-з'єднання. Підключаючись до VPN-сервера, гаджет та сервер проводять миттєвий обмін ключами шифрування – ідентифікацію або "рукостискання" (Handshake).

Коли трафік проходить через віртуальний тунель, і IP-адреса, і онлайн-діяльність користувача маскуються. Дані, які передаються через VPN-з’єднання, не лише зашифровані, але й приховані за віртуальною IP-адресою, яку генерує сервіс.

Хоча шифрування та маскування не убезпечать від шкідливих програм, зламу, не гарантуватимуть 100% анонімність, бо її не може бути, комбінація VPN-сервера та тунелю шифрування прикриває користувача під час його навігації в інтернеті. Зокрема від того, хто схоче дослідити онлайн-діяльність: авторитарного уряду, афериста, шпигуна, ворога.

Від початку технологія була створена для убезпечення бізнес-діяльності, а саме для надання безпечного доступу до внутрішньої мережі компанії Microsoft співробітникам, які працюють віддалено. Але вона стала затребуваною серед інтернет-користувачів загалом.

Через VPN сервіс, отримуючи ІР-адресу іншої країни, можна дістатись до контенту, який обмежений у регіоні користувача. Зокрема, до онлайн-магазинів, потокових відео-сервісів, сайтів новин. В країні, де йде війна, зростає важливість комбінації із шифрування та приховування ІР-адреси. У Держспецзв'язку України VPN радять і українцям, яких під'єднують до російських мереж, і військовим.

Є п'ять основних обставин, за яких експерти рекомендують використовувати віртуальну приватну мережу:

  • для захисту даних під час використання незахищений мереж Wi-Fi;
  • для доступу до заблокованих ресурсів;
  • щоб унеможливити відстеження дій в мережі провайдером;
  • для захисту даних при відвідуванні сайтів та сервісів;
  • під час віддаленої роботи для захисту даних.

Що є важливим при виборі VPN?

Вибір віртуальної приватної мережі можна звести до трьох основних принципів.

Репутація. За великим рахунком, користувач передовіряє дані про себе та свій трафік певній компанії, а не провайдеру. Цю інформацію можна продати, наприклад, рекламодавцям, та передати, наприклад, силовим структурам. Встановлюючи застосунок, користувач довіряє компанії на слово та відштовхується від даних про неї щодо відсутності витоків інформації та її продажу, юрисдикції постачальника. Навряд чи варто поясняти, чому російські мережі для українських користувачів не мають навіть розглядатися у якості постачальника.

Для того, щоб довіряти мережі, треба знати політику реєстрації нею користувачів – які саме дані збираються та зберігаються. Ідеально, коли постачальник не зберігає жодних даних, які проходять через його сервери, не веде журналів входу.

Технічна складова. Безпека VPN – це алгоритми шифрування, які використовую постачальник послуги. Найчастіше експерти згадують у якості взірця шифрування військового класу AES-256 – розширений стандарт шифрування з 256-бітним ключем, який використовують уряди та банки.

Надзвичайно важливі протоколи шифрування VPN, які визначають, як дані передаються через з'єднання. Найпоширеніші протоколи – це OpenVPN, IKEv2, L2P2, PPTP, WireGuard і SSTP. Безпечні сервіси пропонуються кілька варіантів протоколів.

Використання VPN в принципі передбачає зниження швидкості з'єднання. Чим більше серверів у постачальника, тим меншим є навантаження на кожний та тим потенційно вищими є швидкість та надійність з'єднання. Велика мережа серверів важлива, якщо користувач хочу отримати доступ до ресурсів, обмежених певною країною та регіоном.

Особисті вимоги клієнта. Є три основні параметри, які треба враховувати при виборі:

  • кількість пристроїв, на яких можна використовувати один обліковий запис. Сервіси можуть обмежувати кількість підключень;
  • додаткові функції та послуги. Такими у того чи іншого постачальника можуть бути, зокрема: блокування реклами, блокування шкідливого програмного забезпечення, Kill Switch – можливість вибору програм, які блокуватимуться в разі розриву VPN-з'єднання, Meshnet – можливість створювати власну мережу між кількома пристроями, подвійне з'єднання – тобто подвійне шифрування, коли дані проходять через два сервери, Smart DNS – функція із доступу до потокових ресурсів пристроїв, які не заточені під VPN, як от Smart TV чи ігрові консолі. Треба зважити, у яких саме є потреба;
  • клієнтоорієнтованість. Однозначно важливі та грають на користь вибору: спілкування постачальника із користувачами продукту, різноманітність способів оплати та гарантія повернення грошей, якщо VPN-сервіс є платним, багатомовність застосунку.

Якщо із уподобаннями та потребами потенційний користувач може розібратися, із рівнем конфіденційності та безпеки – не завжди. На щастя ринок VPN є висококонкурентним, і постачальники звертаються по незалежний аудит до загальновідомих аудиторських компаній. На користь того чи іншого сервісу гратиме незалежна його перевірка зокрема такими аудиторами:

  • Великою четвіркою: PricewaterhouseCoopers, Deloitte, Ernst & Young, KPMG
  • Cure53
  • MDSec
  • VerSprite
  • Securitum
  • Leviathan

Які VPN радять користувачам?

Спочатку відштовхуємося від переліку, який українцям порадили у вітчизняному Держспецзв'язку. Там визначали шість постачальників.

ExpressVPN. Пакет даних безлімітний, чат з клієнтами, висока швидкість, політика відсутності журналів, обмеження до 8 пристроїв. Вартість від $6,67 на місяць. У 2022 році сервіс проходив аудит KPMG на конфіденційність та Cure53 – на безпеку.

Surfshark. Цілодобова підтримка, необмежена кількість пристроїв, сервери у понад 100 країнах. Вартість від 2,49 євро на місяць. У 2022 році проходив аудит конфіденційності Deloitte, у 2021 р. – безпеки Cure53

Private Internet Access. Політика відмови від збору даних, протоколи OpenVPN та WireGuard, блокування реклами, можливість використовувати для оплати криптовалюту. Вартість від 1,75 євро на місяць (пакет на три роки). У 2022 році був аудит конфіденційності Deloitte.

CyberGhostVPN. Обмеження до 7 пристроїв, шифрування AES 256, постійна підтримка зв'язку, політика відсутності журналів активності. Не знайшли української мови на сайті. Вартість від 2,03 євро на місяць (пакет на два роки). У 2022 році – аудит конфіденційності Deloitte.

NordVPN. Шифрування AES 256, подвійний VPN, в якості додаткових функцій Smart DNS, Meshnet, блокування шкідливих програм. Підключення до 10 пристроїв. Вартість від $3,09. У 2022 році – аудит конфіденційності Deloitte та аудит безпеки Cure53.

ProtonVPN. Без журналів, реклами, безлімітний місячний пакет даних. Є безоплатний пакет на один пристрій. Не знайшли української мови на сайті. Платна версія стартує від 4,99 євро на місяць (дворічний пакет). У 2022 році – аудити конфіденційності та безпеки Securitum.

Усі перелічені постачальники передбачають 30-45-денну гарантію повернення коштів, яку можна використати як пробний період.

Серед сервісів, які відносно нещодавно проходили аудит, наведемо два, які мають безкоштовну версію.

Hide.me. Аудит конфіденційності у 2015 р. компанією DefenseCode Ltd. Безоплатна версія передбачає: необмежену кількість даних, але обмежену швидкість, 1 підключення. Без журналів. Платна версія – $2,59 на місяць: десять одночасних підключень, необмежений трафік, підтримка потокової передачі, 2400 серверів.

TunnelBear. Аудит безпеки у 2022 р. компанією Cure53. Безкоштовно надають тільки 2 ГБ. Платна версія стартує від $3,33 на місяць. Обіцяють необмежену кількість підключень пристроїв, вибір серверу на рівні міста, пріоритетну підтримку.

Ще два сервіси додаємо з рейтингу Forbes у 2024 році:

TorGuard VPN. В лістингу цей сервіс називають одним із найбільш гнучких, потужних і зручних для мандрівників, бо дозволяє обходити репресивну політику в окремих країнах, про які розкажемо нижче. Аудит компанії не проходив. Запевняють, що працюють без журналів. Є зокрема шифрування AES-256, протоколи Stunnel, OpenVPN, Wireguard і IKEv2. Вартість пакету стартує від $9,99 на місяць;

VPN Unlimited. Обіцяно, що працює без логів – тобто без журналів. Forbes хвалить у першу чергу за хороші функції, такі як довічна підписка – $199 разового платежу (також є тариф $5 на місяць). Але українців може зацікавити акція, яка триватиме до перемоги: річна безкоштовна підписка, яку можна активувати через особистий кабінет на сайті компанії та за допомогою "Дія. Підпис".

Де обмежують або забороняють VPN?

Є доволі вдале порівняння VPN із швейцарським армійським ножом, який створений для користі та зручності, але може бути інструментом злочину, якщо потрапляє у погані руки. До прикладу, віртуальну приватну мережу можуть використовувати для завантаження забороненого контексту, цифрового піратства, хакери під час кібератак, терористи для планування терактів.

Але у більшості країн VPN є легальними та діють без обмежень. Відсутність заборон на ці мережі – частина політики вільного та відкритого суспільства, і однією з її складових є конфіденційність в інтернеті. Проте є низка країн, де, через можливість обійти цензуру та стеження, вони або під повною забороною, або мають суттєві обмеження.

росія. З 2017 року діє закон про заборону на використання VPN для доступу до заборонених сайтів (понад 2 млн адрес) та інформації. З 1 березня цього року діє заборона публікувати інформацію "про способи обходу встановлений у росії блокувань ресурсів". Формально технологія та самі сервіси не заборонені.

Результати росії у Рейтингу свободи інтернету – 21 бал, вона не є вільною. Дослідження проводить Freedom House, країни оцінюють за шкалою 100 балів, де 100 – повна свобода. До речі, у цьому році у України 59 балів, її статус – частково вільна.

Китай. Уряд забороняє несанкціоновані мережі, хоча офіційно і в цій країні самі сервіси VPN не заборонені. Вони мають бути узгоджені та ліцензовані, використання інших передбачає штраф, ув'язнення та втрату роботи. Умови різні у різних регіонах. Відстежує провайдерів, сервери, постачання Great Firewall – великий брандмауер. Рівень свободи інтернету – 9 балів, країна не є вільною.

Без формальної заборони технології, але із суттєвими обмеженнями на доступ для небажаного для урядів контенту, діє політика щодо VPN у таких країнах:

  • Туреччина
  • Катар
  • Узбекистан
  • ОАЕ
  • Єгипет
  • Ємен
  • Іран
  • Оман.

Незаконним VPN є у таких країнах:

  • білорусь
  • Північна Корея
  • Ірак
  • Туркменістан.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, чому вартість біткоїна пішла в гору та якою може бути межа його здороження.

Головне