Зимовий час настає: які правила щодо нього діють у світі та чому від них не відмовляються

Зимовий час настає: які правила щодо нього діють у світі та чому від них не відмовляються

Вночі 29 жовтня Україна переведе стрілки годинників на зимовий час. Хоча Європейський Союз кілька років тому вирішив відмовитись від сезонної зміни, більшість країн двічі на рік, так само як і ми, крутить вперед і назад годинникові стрілки. Як запам'ятати в який бік переводити годинники навесні та восени, чому Європа не може досягти згоди щодо зміни часу та як у цьому питання налаштовані у нас, розбирався "Ми – Україна".

Як запам'ятати, куди переводити стрілки?

Двічі на рік українці переводять годинникові стрілки. В останню неділю жовтня, яка цьогоріч буде 29 жовтня – на зимовий час, на годину назад. В останню неділю березня, яка у 2024 році припаде на 31 березня – на літній, на годину вперед.

Разом із СРСР Україна запровадила сезонну зміну ще у 1981 році. Хоча минуло 42 роки і декому легко запам'ятати куди саме мають вказувати стрілки, для багатьох це досі плутанина. Допомогти можуть кілька мнемонічних прийомів.

Температура та час. Взимку холодно, температура опускається до мінусових значень. Влітку тепло, і температура плюсова. Отже зимовий час – мінус година, літній – плюс година.

Математичне правило. За нормативно затвердженою нормою (постанова 509), годинникову стрілку переводимо в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад. Тому можна завчити це як правило: 3-4-3.

Орієнтуємось на звички. Коли теплішає, ми щось виносимо на двір, ганок, балкон. Це можуть бути квіти, садові меблі. Коли холодно, повертаємо назад, у будинок чи квартиру. Отже навесні щось пересуваємо вперед, восени повертаємо назад, як і стрілки.

Перша літера. Досить запам'ятати правило ВВ для літнього часу: весна – вперед. Відповідно осінь – навпаки, назад.

Використовувати такі трюки варто, оскільки поки ніщо не вказує на відмову від сезонної зміни часу.

Що із зимовим та літнім часом у Європі?

У лютому 2018 року Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав Єврокомісію відмовитися від дворазового на рік переведення годинників. Скасувати стандартне правило переводити час в останню неділю березня та останню неділю жовтня, узгоджене директивою 2000/84/EС.

ЄК провела публічні консультації, і опитування громадської думки показало, що 84% громадян країн-членів ЄС підтримують відмову від дворазового переведення годинників. 31 серпня 2018 року єврокомісари ухвалили рішення підготувати необхідний документ щодо зміни законодавства.

"У минулому столітті європейські країни запровадили заходи щодо збереження енергії влітку, особливо під час війни чи під час нафтової кризи 1970-х років. Починаючи з 1980 року Європейський Союз поступово приймав законодавство, що поклало край різним графікам зміни національного часу. Однак у 2018 році мета зміни часу стала набагато менш актуальною, оскільки дослідження показують, що економія енергії зараз незначна, а громадяни дедалі частіше скаржаться на негативні наслідки для здоров'я", – пояснили у Єврокомісії.

Пройшовши через усі інстанції, до Європарламенту ініціатива повернулася наприкінці березня 2019 р. І там підтвердили намір скасувати перехід на зимовий та літній час. У європейських країнах протягом двох років мали б визначитися із тим часом, який для них є більш комфортним, і встановити його в якості стандартного. Та у 2021 році востаннє перевести годинники. Але цього не сталося.

Євросоюзу заважає одна причина за іншою: вихід Великої Британії з ЄС, пандемія коронавірусу, найбільша з часів Другої світової війна росії проти України. Тож Європа, не тільки країни-члени ЄС, і досі туди-сюди переводить стрілки. Є тільки три країни, де цього не роблять: росія, Білорусь та Ісландія. Нижче на мапі зазначені країни "у смужку", які 29 жовтня перейдуть на зимовий час з літнього (Daylight Saving Time, DST).

зимовий_час.png (552 KB)

Різниця лише у тому, за яким часом відносно всесвітнього координованого (UTC) живе країна. В Україні це UTC+2 – київський час або східноєвропейський. Також у Європі визначений різний час, коли це відбувається. Велика Британія, Португалія, Ірландія переводять годинники о другій ночі. Частина, такі країни, як Франція, Німеччина, Польща, Італія, Австрія – о третій. Україна, як Болгарія, Естонія, Фінляндія та ще низка країн, переходить на зимовий час о четвертій ранку.

5 листопада 2023 р. о 2 годині ночі на зимовий час перейдуть у США та Канаді. У США з 2007 р. дата початку літнього часу – друга неділя березня, а його закінчення – перша неділя листопада. Канада із Штатами синхронізована у цьому питанні.

зимовий_час_сша_канада.png (431 KB)

В частині Австралії та Новій Зеландії, які розташовані в іншій півкулі, з 24 вересня, а в деяких австралійських штатах з 1 жовтня 2023 р. вже діє літній час, який завершиться 7 квітня 2024 р.

літній_час_автралія_нова_зеландія.png (220 KB)

Чи є практика застарілою?

Енциклопедії посилаються на есе 1784 року Бенджаміна Франкліна, як на першу концепцію літнього часу. Проте нарис був сатиричним і стосувався того, як змусити мешканців Парижу, де тоді перебував Франклін, вставати раніше та заощаджувати на свічках. Саме тому серйозно концепцію ніхто не розглядав аж до початку XX століття.

У 1909 році у Великій Британії палата громад розглядала, але провалила законопроект про переведення часу на годину вперед навесні та повернення до стандартного за Гринвічом восени. Проте під час Першої світової для заощадження літній час почали застосовувати у США, Великій Британії, Німеччині.

Економія енергії, яка необхідна для освітлення ввечері, і була причиною переведення годинників. І задля цього країни почали застосовувати літній час – на годину вперед, потім повертаючись до стандартного часу восени. Суть у тому, щоб додати одну годину денного світла до розкладу влітку.

Є низка досліджень, які вказують на те, що кількість смертельних ДТП із застосуванням літнього часу скорочується на кілька відсотків. Проте є дослідження, які вказують і на зворотну тенденцію. Тобто з цієї точки зору зміна часу є суперечливою.

Для здоров'я двічі на рік переведення часу має і мінус, як от порушення режиму сну, так і плюс – додатковий світлий час влітку спонукає до прогулянок на свіжому повітрі. Отже, і це неоднозначно.

"Кожне весняне переведення на літній час пов’язане з негативними наслідками для здоров’я – 150 000 випадків у США та 880 000 у всьому світі", - констатували науковці у дослідженні 2020 р.

Що ж до найбільшого стимулу – економії енергії, то й воно є мізерним.

"Сучасні дослідження ставлять під сумнів величину та навіть напрямок впливу літнього часу на споживання електроенергії. Представляючи перший мета-аналіз у цій літературі, ми збираємо 162 оцінки з 44 досліджень і знаходимо, що середня оцінка вказує на незначну економію електроенергії: 0,34% протягом днів, коли застосовується літній час", - вказують науковці International Association for Energy Economics.

Коли відмовляться від сезонного часу?

Коріння зла дослідники бачать у переході на літній час, коли ми втрачаємо годину сну, майже не отримуючи бонусу у вигляді економії. 70 країн застосовують сезонне переведення годинників, і у більшості дозрівають до того, щоб одного разу зробити це востаннє: або перевівши їх на зимовий – стандартний, або на літній.

У березні 2022 р. у США Сенат ухвалив закон про захист сонячного світла. Згідно із ним у 2023 році там мали перейти на літний час і залишитися на ньому. Але закон досі не узгоджений Палатою представників, хоча більшість штатів вже змінили під нього своє законодавство. За ухваленням американського закону пильно стежать у Канаді. Там теж мають намір позбутися сезонного переведення, але хочуть синхронізувати це із США.

У ЄС країни мали б у 2021 році або навесні або восени востаннє перевести годинники. Але обраний ними зимовий час або літній у якості стандартного треба узгодити у консультаціях із іншими країнами, зокрема із тими, що знаходяться в одному з ними часовому поясі.

"Треба уникнути мозаїки часових поясів, щоб вони були більш-менш відсортовані в такий спосіб, щоб виглядати однорідним, не порушувати ринок і торгівлю між державами-членами" – пояснює Аріадна Гуель, координатор Барселонської ініціативи використання часу для здорового суспільства.

Три стандартні часові пояси у Європі

стандартні_часові_пояси_європа.png (212 KB)

Коли країни досягнуть результату – невідомо, і в багатьох чекают якогось орієнтиру від Єврокомісії. В Україні, яка прагне вступу до ЄС, ще на хвилі розгляду часового питання у ЄС казали, що також розглядатимуть скасування сезонного часу. Ба більше, колись вже майже зважилася на це.

У 2011 році Україна мало не залишилося назавжди на літньому часі: UTC+3. Верховна Рада ухвалила відповідну постанову, але піднялася хвиля обурення. Як заявили вчені та економісти, середньоєвропейський час замість східноєвропейського не підходить Україні за всіма параметрами.

Коли ми переходимо на зимовий час, світловий день починається раніше, ніж у тому разі, якщо ми залишилися б на літньому часі. Початок робочого дня, старт ділової активності – це високий період споживання енергоресурсів. Чим темніше, тим активніше вони витрачаються.

Ще одним вагомим аргументом вчених було те, що для України зимовий час максимально близький до астрономічного чи сонячного. Грубо кажучи, в цьому випадку реальний час на годиннику найбільше відповідає положенню сонця.

Літній час, який хотіли закріпити для всіх областей, спричинив політичний протест на Закарпатті. Якби країна перейшла на нього, взимку в цьому регіоні світало б о 10 годині ранку. Був потенціал до соціального вибуху, і рішення про перехід на літній час як на стандартний скасували.

У жовтні 2020 р. у Верховній Раді з'явився законопроєкт спікера Руслана Стефанчука 4201 про обчислення часу в Україні. Він запропонував скасувати сезонний перехід, а загальним для України зробити київський час – UTC+2, тобто зимовий.

За основу його ухвалили у березні 2021 р., але у другому провалили. Тепер для того, щоб вирішити питання знадобиться нова ініціатива.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про новий штам коронавірусу Еріс, його особливості та симптоми.

Головне