Які виплати отримують українці у країнах ЄС: що потрібно знати про суми, умови та останні зміни

Які виплати отримують українці у країнах ЄС: що потрібно знати про суми, умови та останні зміни

У березні 2024 року термін дії тимчасового захисту для українців у країнах ЄС має подовжитися ще на рік, до початку березня 2025 року. Альтернатива статусу біженця, яку спеціально для наших громадян Європа ухвалила після повномасштабної агресії, стосується дозволу на проживання, доступу до основних прав і свобод.

Проте тимчасовий захист на підставі єврозаконодавства не передбачає загальних правил щодо виплат тим, хто втік від війни. Країни на основі свого законодавства та фінансових можливостей ухвалюють розміри та умови грошової допомоги українським біженцям. Які загальнонаціональні діють зараз в країнах ЄС, де біженців найбільше, як вони змінилися цьогоріч та можуть змінитися у 2024 році, розбирався "Ми – Україна".

Німеччина

Bürgergeld, громадянська допомога – щомісячна виплата від Федерального агентства зайнятості, а для пенсіонерів – від служби соцзахисту, на проживання, одяг, їжу, необхідні витрати, включно із орендою та опаленням. З середини цього року виплата залежить від того, до якого Jobcenter, центру зайнятості, за місцем проживання людина відноситься. Відстань до нього має бути такою, аби за викликом швидко його дістатися і надовго зону "контролю" не полишати. Поїздки на строк до трьох тижнів треба погоджувати.

Розміри Bürgergeld:

  • дорослі — 502 євро на місяць;
  • одружені або позашлюбні партнери у спільному проживанні — 451 євро;
  • діти 14-17 років — 420 євро;
  • діти 6-13 років — 348 євро;
  • діти до 5 років — 318 євро.

З 1 січня 2024 р. очікується підвищення Bürgergeld до 563 євро для дорослих, до 506 євро для пари та до 357-471 євро для дітей в залежності від віку.

Kindergeld, дитяча дотація, також є можливою для оформлення українським біженцям. Надає її Федеральне агентство зайнятості та розмір становить 250 євро на місяць.

Польща

На українців розповсюджується дія спецзакону про допомогу. Але за ухваленими цьогоріч умовами, протягом 30 днів після прибуття українці мають отримати номер PESEL UKR.

Є кілька варіантів отримати фінансову допомогу. На покриття невідкладних витрат після приїзду можна оформити одноразову допомогу розміром 300 злотих на людину. Звертатися по неї можна тільки за наявності PESEL до підрозділу гміни перебування.

Також передбачені щомісячні виплати на дитину віком до 18 років та обсягом 500 злотих. Заявка подається до Закладу соціального страхування (ZUS) та встановлюється на так званий період соціальної допомоги, який триває з 1 червня поточного року по 31 травня наступного року.

З 1 січня 2024 року, на підставі підписаного у серпні-2023 закону, розмір допомоги по догляду за дитиною буде збільшено з 500 до 800 злотих. ZUS, який виплачує цю допомогу, має сам змінити її розмір. Тому додаткову заявку подавати не потрібно.

Ще одна дитяча виплата, яку можуть оформити українці – "Добрий старт". Вона одноразова, щорічна, яка виплачується через ZUS. Це підтримка батьків дітей у віці від 7 до 20 років на навчання. Термін подання заявок на неї обмежений у строках і цьогоріч завершується 30 листопада.

Один злотий - 9,05 грн.

Чехія

Умови підтримки українських біженців тут змінилися з 1 липня цього року. Гуманітарна допомога розраховуються на кожну родину окремо, враховуючи її дохід, витрати на житло і відштовхуючись від прожиткових мінімумів та визначених витрат на житло. Також значення має, на який саме місяць отримання тимчасового захисту людина по гуманітарну допомогу звертається.

Формула така: розрахована для сім'ї базова норма гуманітарної допомоги, плюс вартість житла, мінус дохід сім'ї.

Протягом 150 днів після отримання тимчасового захисту розрахунковий розмір гуманітарної допомоги такий:

  • для дорослої особи: 4 860 крон (7 290 крон, якщо це особа з інвалідністю);
  • для дитини – 3 490 крон (5 235 крон, якщо це дитина з інвалідністю; 4 188 крон, якщо дитині від 6 до 10 років).

З шостого місяця після отримання тимчасового захисту розмір допомоги такий:

  • для дорослої особи 3 130 крон;
  • для дорослої людини, яка є вразливою особою Діти до 18 років, вагітні, особи, що доглядають за дитиною до 6 рокі, особи старше 65 років, студенти до 26 років, особи з інвалідністю): 4 860 крон (7 290 крон, якщо це особа з інвалідністю);
  • для дитини – 3 490 крон (5 235 крон, якщо дитина з інвалідністю; 4 188 крон, якщо дитині від 6 до 10 років).

Витрати на проживання враховують в залежності від того, чи внесена квартира до реєстру. Якщо не внесена, то їх враховують у менших обсягах. Витрати на житло, які враховують при наданні допомоги, зареєстрована квартира/незареєстрована квартира:

  • 1 особа – 3000 крон/2400 крон;
  • 2 особи – 6000 крон/4800 крон;
  • 3 особи – 9000 крон/7200 крон;
  • 4 особи – 12000 крон/9600 крон;
  • 5 і більше осіб – 15000 крон/12000 крон.

Якщо проживання безкоштовне, витрати на нього не враховуватимуть. Калькулятор розрахунку гуманітарної допомоги можна знайти тут.

Одна чеська крона – 1,61 грн.

Франція

Допомога шукачам притулку (Ada)фінансування, на яке можуть розраховувати українці, звернувшись до префектури. Розміри залежать від того, скільки осіб претендують на виплату, а також від того, чи надано безкоштовне житло після того, як у цьому висловили потребу (додаткова сума).

франція_виплати.png (33 KB)

Виплати призначають на карту, їх неможна переводити у готівку, використовувати для платежів у інтернет-магазинах, використовувати за межами Франції. Виплати передбачені для безготівкової оплати товарів у магазинах та отримання платежів.

Розмір допомоги шукачам притулку залежить від соцстандартів ухвалених у бюджеті. Нові планують застосовувати з 1 квітня 2024 р., і очікується, що з того часу соцвиплати, у тому числі допомога шукачам притулку, зростуть на 4,6%.

Італія

Українці під тимчасовим захистом, які знайшли житло самостійно, можуть отримувати щомісячну виплату у розмірі 300 євро, яка може бути доповнена 150 євро, якщо це сім'я із неповнолітніми. Внесок покриває до 3 місяців з дати прибуття в Італію. У разі трудового договору внесок сплачується протягом 60 днів. Внесок може охопити максимум 60 000 осіб, тобто обсяги не є безмежними. Такими є умови, які озвучують у МЗС Італії.

3,5 євро на годину та 1000 євро разової допомоги можуть отримати українці, які записуються відвідують та закінчують базові курси італійської мови чи профпідготовки. Відбувається це через Національну асоціацію служб із працевлаштування.

Той, хто курси відвідує, також може оформити до 150 євро щомісяця дитині до трьох років на дитсадок, до 200 євро на освітні витрати більш старшим дітям, до 800 євро разової допомоги на речі із догляду за дитиною до трьох років.

Румунія

Започаткована після повномасштабного вторгнення програма підтримки 50/20 (50 лей щодоби на житло на 20 лей на харчування), змінилася у травні цього року і розписана поки до кінця 2023 р. Нині згідно із нею соцдопомогу можна отримати в разі офіційного працевлаштування та оформлення дітей у румунські заклади освіти. Розмір щомісячної допомоги складає:

  • 2000 лей на сім'ю на проживання;
  • 750 лей на самотнього дорослого.

Це виплати нормативно задекларовані, але далеко не всіма українцями отримані. До травня-2023 виплати надавалися тим громадянам Румунії, які біженців приймали, з травня – напряму біженцям.

"Для отримання державної допомоги українці мають щомісяця подавати заяву та інші документи до місцевої державної адміністрації за місцем проживання. Потім місцеві адміністрації надсилають платіжні вимоги до інспекцій з надзвичайних ситуацій, які централізують їх і передають до Генеральної інспекції з надзвичайних ситуацій (IGSU), - описують розподілення коштів у румунському виданні Contex, - Кошти для біженців надходять з бюджету МВС, направляючись до IGSU. Потім гроші перераховуються до структур ISU в країні, які розподіляють їх між місцевими адміністраціями. Звідси суми потрапляють до біженців".

Після зміни програми із виплатами затримки, і румунські журналісти вказують, що для вчасних асигнувань потрібна корекція бюджету. Яка, за словами міністра фінансів Румунії, цьогоріч не запланована. Оскільки із затримками у 2023 році питання поки не вирішили, із наданням допомоги наступного року тим більше немає розуміння.

Один румунський лей – 7,95 грн.

Болгарія

Види соціальної фінансової допомоги, які передбачені зараз:

  • одноразова, розміром 375 левів. Надається через Управління соціальної допомоги за місцем проживання на підставі заяви-декларації, облікової картки іноземця, якому надано тимчасовий захист, українського документу про посвідчення особи та адресної картки іноземця з Управління міграції;
  • одноразова адресна соціальна допомога за оформлення посвідчення особи . Розмір допомоги визначається індивідуально, залежно від необхідних витрат, максимальна сума – до 75 левів;
  • щомісячна соціальна допомога . Право на таку допомогу мають особи та сім’ї, дохід яких за попередній місяць нижчий від індивідуально визначеного диференційованого мінімуму доходів громадян та відповідає встановленим законом умовам.
  • адресна допомога на опалення – надається строком на п'ять місяців на наступний опалювальний сезон. Термін подачі заявок – з 1 липня до 31 жовтня.

Один болгарський лев – 20,2 грн.

Нідерланди

Допомога на проживання українцям під тимчасовим захистом у Нідерландах змінилася з 1 жовтня. Що стосується проживання – у менший бік, що ж до витрат на їжу та одяг – у бік збільшення. Щомісячні суми до виплати на особу не уніфіковані та залежать від віку біженця та типу притулку:

  • Гроші на проживання з нідерландцями у приватному притулку (РОО) – 80,91 євро;
  • Гроші на одяг – 60,71 євро;
  • Гроші на харчування (разі проживання у РОО чи відсутності харчування з муніципального притулку) для сімей, які складаються: з однієї особи – 242,48 євро; з двох осіб – 242,48 євро на повнолітнього та 200,65 євро на неповнолітнього; з трьох осіб – 193,98 на дорослого, 160,64 євро на неповнолітнього; з чотирьох і більше осіб – 169,74 євро на повнолітнього та 140,34 євро на неповнолітнього.

Біженці отримують допомогу на проживання від муніципалітету, де вони зареєстровані, на свій банківський рахунок, на картку, готівкою чи натурою (одягом, харчами). Ті біженці, які живуть у приймаючій сім’ї, для отримання мають реєструватися в муніципальній базі даних персональних даних (BRP) .

Допомога виплачується до переїзду в інший муніципалітет, виходу на роботу чи виїзду з Нідерландів.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про те, як працюватиме Європейська інформаційна система авторизації подорожей (ETIAS). Очікувалося, що вже з 1 січня 2024 р. громадяни третіх країн, у тому числі українці, сплачуватимуть за дозвіл на в'їзд у ЄС 7 євро. Проте узгоджено, що система працюватиме з середини 2025 року.

Головне