Олімпіада-2024: річка Сена, в якій мають змагатись спортсмени, має високі рівні фекального забруднення

Олімпіада-2024: річка Сена, в якій мають змагатись спортсмени, має високі рівні фекального забруднення

Париж зіткнувся з несподіваною проблемою напередодні Олімпійських ігор 2024 року. Річка Сена, яка мала стати ареною для змагань з марафонського плавання та тріатлону, виявилася забрудненою настільки, що це ставить під загрозу безпеку спортсменів, пише NBC News.

Згідно з новим звітом про моніторинг, проведений міською владою Парижа, рівень забруднення Сени залишається небезпечним для олімпійців. У пробах води, зібраних з 10 по 16 червня, виявлено підвищений вміст бактерій E. coli - індикатора фекального забруднення.

До слова, організатори Олімпіади витратили близько 1,5 мільярда доларів на модернізацію старої міської каналізаційної системи. Метою цих інвестицій було запобігання скиданню стоків у річку під час сильних дощів. Однак, схоже, цих зусиль виявилося недостатньо.

Погода відіграє ключову роль у забрудненні Сени. Винятково дощовий травень та часті опади минулого тижня значно погіршили якість води. Відсутність сонячних днів також не сприяла природному очищенню води, адже, як зазначає професор Хелена Соло-Габріель з Університету Майамі, "сонце дійсно інактивує бактерії".

Небезпечні рівні фекального забруднення можуть спричинити шлунково-кишкові захворювання у спортсменів. Забрудненість Сени підтверджується і незалежними дослідженнями некомерційної організації Surfrider Foundation Europe, які виявили, що майже всі зразки води не відповідають допустимим рівням кишкової палички та ентерококів.

Міжнародний олімпійський комітет та місцевий організаційний комітет "Париж 2024" поки що не надали виданню коментарів. Між тим, до першого запланованого змагання у Сені - чоловічого тріатлону - 30 липня, залишається трохи більше місяця.

Раніше мер Парижа Анн Ідальго обіцяла особисто скупатися у Сені, щоб довести її чистоту. Однак ці обіцянки поки що залишаються невиконаними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олімпійські ігри-2024: де, як і коли пройдуть – путівник Олімпіадою

Як писав "Ми-Україна" раніше, глобальне потепління може зробити неможливим проведення літніх Олімпійських ігор вже за кілька років. Науковці та фізіологи попереджають про небезпеку підвищення температури, яке може призвести до втрати свідомості або навіть смерті спортсменів навіть і цьогріч.

Головне