Зробили неможливе: на Криворіжжі за 11 місяців збудували новий магістральний водогін

Зробили неможливе: на Криворіжжі за 11 місяців збудували новий магістральний водогін

У Криворізькому районі 8 травня відбувся офіційний запуск другої гілки магістрального водогону "Інгулець – Південне водосховище", яка складається з двох трубопроводів. 

"Враховуючи потужності першої нитки, яку було запущено у серпні 2023 року, водогін дозволяє забезпечити мешканців Кривого Рогу стабільним водопостачанням у достатньому обсязі – 220 000 м³ води на добу", - запевняють у Мінвідновлення. 

У подальшому проєктом передбачене введення в роботу ще двох ланок водогону. Ці дві "труби", які готові на 90%, забезпечуватимуть водою Нікопольський район. 

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак наголосив, що на реалізацію проєкту пішло менше року. 

"Подібні об’єкти зводять роками. Такий скепсис від іноземних фахівців чули на старті. Та наші специ зробили неможливе. Впоралися за 11 місяців", - зазначив він. 

За його словами, проблема полягала не лишу у самому будівництві об'єкту, а і в пошуку потрібних комплектуючих. Необхідні матеріали в Україну завозили з Польщі, ФРН, Туреччини, Румунії та Сінгапуру. 

Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул нагадав, що ситуація з водою в місті після підриву росіянами Каховської ГЕС була критичною. Водопостачання для 550 000 жителів району зупинились, ситуацію на певний час врятував запас води, який на той час був у Південному та Карачунівському водосховищах. Втім того обсягу вистачило б на трохи більше місяця, а відтак терміново стартувало будівництво проєктів з перекидання води з КРЕСУ та Макартів. До настання вересня було звелено три водогони та одна насосна. 

"Але побудована нами тимчасова схема не може бути постійною – у них немає нормального притоку води, їх ресурс не безмежний. Тому будівництво державного проєкту є вкрай важливим. Плюс це якість води, що надходить людям - вона не відразу, але протягом кількох місяців повинна покращитися. Можливо вона не буде такою як рік тому, але точно краще, ніж зі "стоячих" водойм", - зауважив Вілкул.

Як писав "Ми-Україна" раніше, співробітники СБУ затримали 27-річного інформатора російського "воєнкора", який намагався навести ворожі ракети на Кривий Ріг.

Головне