ЗМІ: Сі Цзіньпін особисто застеріг Путіна від використання в Україні ядерної зброї

ЗМІ: Сі Цзіньпін особисто застеріг Путіна від використання в Україні ядерної зброї

Лідер Китаю Сі Цзіньпін особисто застеріг президента росії Володимира Путіна від використання в Україні ядерної зброї.

Про це повідомило видання Financial Times із посиланням високопоставленого посадовця адміністрації США, колишнього урядовця КНР, західних посадовців, високопоставленого радника китайського уряду і співбесідників, близьких до Кремля.

Як пише видання, Сі Цзіньпін зробив цю заяву під час візиту до Москви в березні. З того моменту, як зазначають співбесідники, чиновники КНР приписують собі досягнення в переконанні Путіна відмовитися від завуальованих погроз щодо застосування ядерної зброї проти України.

Крім того, у своїх публічних заявах Китай послідовно виступає проти використання ядерної зброї в Україні. Однак багато хто з українських партнерів сумнівається у намірах Пекіна. Вони враховують "безмежне" партнерство Сі з Путіним і так званий "мирний план", який значною мірою повторює російські наративи.

При цьому попередження Сі для Путіна дають надію, що свої публічні заяви Китай підтримує і риторикою за зачиненими дверима.

Нагадаємо, Китай може підтримати відновлення Україною кордонів 1991 року включно з Кримом. Відповідаючи на питання журналістів, чи підтримує Китай цілі України відновити свою територіальну цілісність, тобто повернути окуповані росією території, посол КНР в ЄС Фу Цун заявив: “Я не розумію, чому б і ні”.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Китай слідкує за ситуацією навколо окупованої Запорізької атомної електростанції. За словами речниці міністерства закордонних справ КНР Мао Нін, підтримання безпеки на ЗАЕС дуже важливе. Тому росія і Україна повинні зробити кроки з деескалації та убезпечення ядерних об’єктів цієї атомної станції.

Головне