ЗМІ: Перша партія "бельгійських" танків Leopard 1 вирушила в Україну

ЗМІ: Перша партія

Перша партія "бельгійських" танків Leopard 1 у кількості 50 одиниць вже вирушила в Україну. Їх у Бельгії викупила неназвана країна.

Про це повідомило видання De Standaard та інші ЗМІ. Як зазначається, 50 танків були повністю зняті з озброєння армії Бельгії кілька років тому.

Під тиском необхідності додаткової економії армійське керівництво вирішило зняти з озброєння всю важку гусеничну техніку і замінити її більш легкими броньованими колісними машинами.

При цьому танки так і не потрапили до списку техніки, яку Бельгія постачає Україні. За словами міністерки оборони країни Людівін Дедондер, вони занадто дорогі, щоб їх можна було ввести в експлуатацію. 

"Була проведена робота, щоб їх знову залатати, але компанія зараз просить до 500 тис. євро за машину. Я розумію, що робота не безкоштовна, але маржа перебільшена", - заявила вона на початку 2023 року.

Невідома наразі країна ухвалила рішення придбати Leopard 1. Після реконструкції перші машини вже вирушають до України через Німеччину та Італію. Дорогою їх оснастять новими системами озброєння.

Наразі лише Німеччина, Данія та Нідерланди оголосили, що передадуть Україні викуплені у промисловості Leopard 1.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, перша партія танків Abrams від Сполучених Штатів Америки офіційно схвалена для відправки в Україну. Вони прибудуть на початку осені.

Головне