Зеленський обговорив з гендиректором МАГАТЕ звільнення окупованої ЗАЕС

Зеленський обговорив з гендиректором МАГАТЕ звільнення окупованої ЗАЕС

Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Києві з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі, який прямує на окуповану росією Запорізьку атомну електростанцію.

За словами глави держави, він обговорив з Гроссі безпекову ситуацію на ЗАЕС та ризики, які несе окупація станції.

Також Володимир Зеленський наголосив, що запобігти ядерному інциденту на ЗАЕС дозволить лише повна демілітаризація та деокупація станції, а також відновлення Україною контролю над нею.

Водночас Зеленський подякував Гроссі за підтримку Української формули миру з боку МАГАТЕ щодо імплементації її першого пункту "Радіаційна та ядерна безпека". 

"Участь МАГАТЕ в реалізації першого пункту Української формули миру важлива. Запрошую вас узяти участь у Глобальному саміті миру, що запланований у Швейцарії", - наголосив президент Зеленський.

Як повідомляли "Ми-Україна", генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі прокоментував ймовірність повернення Запорізькій АЕС, яка тимчасово захоплена російськими окупантами. Він наголосив, що головним завданням є максимально технічним способом наблизитися до того, щоб коли завершиться війна, станція та персонал були у безпеці.

Головне