Закупівля неякісних бронежилетів: ексчиновникам Міноборони оголосили про підозру

Закупівля неякісних бронежилетів: ексчиновникам Міноборони оголосили про підозру

Колишнім чиновникам Міністерства оборони України оголосили про підозру за закупівлю неякісних бронежилетів для українських військових на 250 млн гривень.

Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань. Як зазначається, підозру було оголошено колишньому заступнику міністра оборони та керівнику одного з департаментів відомства.

Це є ще одним епізодом розкриття нелегальних оборудок, загальний обсяг яких вже досяг 1,4 млрд гривень.

Закупівля була здійснена після початку повномасштабного вторгнення росії за попередньою змовою чиновників. Ексзаступник очільника Міноборони відповідав за тилове забезпечення військових, а екскерівник одного з департаментів був відповідальний за забезпечення ЗСУ. Разом вони здійснили замовлення з-закордону неналежних засобів захисту для бійців.

Замовлення було оформлено по повній передоплаті з боку Міноборони. Водночас було порушено процедуру, визначену інструкцією відомства, згідно з якої має відбуватися перевірка якості замовленого товару. Бронежилети, які отримали військові Збройних сил України, не можна використовувати на полі бою без загрози для життя бійців, наголосили в ДБР.

Обох чиновників підозрюють у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану та за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 191 КК України). Колишнім посадовцям загрожує до 12 років позбавлення волі. Їх було взято під варту.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, суд у Києві вирішив залишити колишнього заступника міністра оборони Вʼячеслава Шаповалова під вартою до 1 листопада і зменшив йому заставу до 50 млн гривень.

Головне