Загроза війни з Ізраїлем: які ракети є в арсеналі Ірану

Загроза війни з Ізраїлем: які ракети є в арсеналі Ірану

Іран має велику кількість одиниць ракетного озброєння, зокрема балістичного. Національна розвідка США дійшла висновку, що Тегеран має на озброєнні найбільшу кількість балістики в своєму регіоні, пише Reuters. 

Іранське інформагентство ISNA днями розповіло, що країна має як мінімум дев'ять типів ракет, які здатні завдати удару по Ізраїлю, серед яких: 

  • ракета Sejil - її швидкість становить понад 17 000 км на годину, дальністю польоту складає 2500 км (1550 миль),
  • ракета Kheibar -  здатна долати відстань до 2000 км, 
  • ракета Haj Qasem - радіус дії якої складає 1400 км.

Останню назвали на честь вбитого ЗС США командувача силами "Кудс" Касема Сулеймані, якого ліквідували у Багдаді чотири роки тому. 

Торік на почату літа Тегеран публічно оголосив про розробку своєї першої гіперзвукової балістичної ракети. Ракетне озброєння такого типу, як відомо, здатні рухатись у повітрі як мінімум уп'ятеро швидше за швидкість звуку і за складною траєкторією, що ускладнює їх збиття. 

Дані "Асоціації з контролю над озброєннями" (Arms Control Association) свідчать, що Іран має в арсеналі наступні балістичні ракети малої та середньої дальності: 

  • Shahab-1 (дальність 300 км), 
  • Zolfaghar (вражає цілі на відстані до 700 км),
  • Shahab-3 (радіус дії -  800–1000 км),
  • Emad-1 (летить до 2000 км). 

У запасах Ірану присутні і крилаті ракети типу Х-55 (дальність до 3000 км) та протикорабельні Khalid Farzh (з радіусом дії до 300 км та спроможністю нести нести боєголовку масою 1000 кг). 

На додачу до ракет, Іран має у своєму розпорядженні далекобійні ударні безпілотники. У вересні ЗС Ірану вперше на широкий загал продемонстрували свої новітні військові розробки. Йдеться зокрема про крилату ракету Paveh та ударний дрон Mohajer-10, останній  здатен долати відстань до 2000 км та безперервно перебувати у повітрі упродовж 24 годин. Корисне навантаження БпЛА сягає 300 кг.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у грудні 2023 року ВМС Ірану заявили про отримання "розумних" ракет Talaeiyeh, з дальністю польоту у більш як 1000 км.  

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.