Загроза великої війни з "Хезболлою": мер Хайфи закликав людей запастися харчами та ліками

Загроза великої війни з

Цивільні жителі північної частини Ізраїлю, яка межує з Ліваном, готуються до можливої широкомасштабної війни з парамілітарною ісламістською організацією "Хезболла". Про це пише Reuters. 

На прикордонні Лівану та Ізраїлю не спокійно вже шість місяців, обидві сторони регулярно завдають ударів. Проте нині і частота, і дальність обстрілів зросла, що викликає побоювання стосовно розгортання повноцінного регіонального конфлікту.

Влада Хайфи - третього за величною міста Ізраїля - звернулась до місцевих жителів із закликами готуватись, запасаючись харчовими продуктами та медикаментами. 

Експерти наголошують на тому, що "Хезболла" за останні 18 років накопичила "величезний" арсенал озброєння. Так само, як і ХАМАС, бойовики цього угруповання мають розгалужену мережу підземних тунелів та понад десятиріччя відточують свої навички спільно з воєнізованим силами сирійського лідера Башара Асада. 

Після нападу ХАМАС на ізраїльську територію 7 жовтня та активізації дії "Хезболли" близько 60 000 жителів півночі Ізраїлю були вимушені залишити свої будинки і досі не можуть повернутися в свої оселі. Так само і по інший бік кордону 90 000 людей також мали евакуюватися через обстріли з боку ЦАХАЛ.

"Хезболла" на запит Reuters про коментарі не відповіла. Ще у лютому ватажок угруповання Сайєд Хасан Насралла заявив, що жителі населених пунктів північного Ізраїлю вже "не повернуться" до своїх будинків.

Як писав "Ми-Україна" раніше, голова воєнної розвідки Ізраїлю Аарон Халіва став першим чиновником такого рівня, який оголосив про свою відставку через те, що ЗС Ізраїля не спромоглися передбачити та запобігти прориву бойовиків ХАМАС в Ізраїль 7 жовтня 2023 року. 

 

Головне