За підрив Каховської ГЕС причетним загрожує до 30 років в’язниці, - Гавриш

За підрив Каховської ГЕС причетним загрожує до 30 років в’язниці, - Гавриш

Підрив Каховської ГЕС вночі 6 червня - це воєнний злочин, за який причетним росіянам загрожує до 30 років в’язниці.

Про це повідомив головний консультант кабінету керівника Офісу Президента Олег Гавриш в ефірі марафону "Єдині новини" на телеканалі "Ми-Україна".

"Що стосується міжнародного законодавства, то у ньому описано весь склад злочину, тому що Каховська ГЕС - це не військовий об’єкт, а цивільний. Тому навіть не потрібно визнавати екоцид, достатньо того, що росіяни її зруйнували. За це вже загрожує до 30 років позбавлення волі", - заявив головний консультант кабінету керівника ОП.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, віце-прем’єр-міністерка України Ірина Верещук назвала беззубою політичну реакцію ООН на підрив росією дамби Каховської ГЕС. При цьому вона наголосила, що потім ООН ще пошкодує через свою реакцію.

Також міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець оцінив, що збитки довкіллю від підриву Каховської ГЕС становлять приблизно 55 млрд грн. За його словами, з Каховського водосховища вже витекло 62% його об’єму і процес триває. Міністр наголосив, що ситуація в національних парках критична. Місту Олешки, що на окупованому лівобережжі Херсонщини, загрожує підняття рівня ґрунтових вод. А на Кінбурнському півострові вже затоплено 1200 га площі.

Українські фахівці у галузі захисту довкілля займаються фіксацією кожного злочину окупантів на місці екологічної катастрофи. У Міндовкілля закликали людей, яким довелось стати очевидцями скоєння злочинів проти навколишнього середовища передавати дані на вебресурс і мобільний додаток Міндовкілля – ЕкоЗагроза.

Головне