З 2026 року Україна забезпечуватиме себе ядерним паливом на 50%

З 2026 року Україна забезпечуватиме себе ядерним паливом на 50%

Україна з 2026-го зможе забезпечувати себе ядерним паливом на 50%. Про це повідомив керівник Енергоатому Петро Котін.

"Ми рухаємося у тому темпі, на який і розраховували від самого початку. Наступне завдання - будівництво нової лінії збірки. За нашими планами, вже з 2026 року завдяки власному виробництву Україна забезпечуватиме себе ядерним паливом на 50%, а іншу половину отримуватиме від партнерів з Westinghouse", - зазначив він.

Котін наголосив, що на підприємстві українські інженери-атомники виготовляють елементи для палива, яке потім використовується в енергоблоках ВВЕР-440 радянської розробки.

За його словами, разом з Westinghouse Енергоатом руйнує монополію російської федерації на ринку ядерного палива.

Варто зауважити, що подальший розвиток нашого власного виробництва закріпить остаточний відхід від технологій з росією.

"Окрім того, власне виробництво - це економічні та безпекові зиски: Україна буде менш залежною від партнерів, додаткові податки підуть в держбюджет. Крім того, наша країна реалізує стратегію переходу на використання "чистої" енергії", - заявили в Енергоатомі.

Нагадаємо, що у рф виробництво літаків цивільної авіації обвалилось удвічі. Це пояснюється головним чином нестачею комплектуючих та відсутністю потрібного програмного забезпечення

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Україна знаходиться у вигіднішому становищі, ніж росія в питанні виробництва FPV-дронів, оскільки має доступ до західних технологій.

Головне