З 2023 року росіяни активно використовують TikTok для поширення пропаганди

З 2023 року росіяни активно використовують TikTok для поширення пропаганди

З першої половини минулого року росіяни активно почали використовувати соціальну мережу TikTok для поширення прокремлівської пропаганди.

Про це повідомив керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко в інтерв’ю НВ. За його словами, TikTok наразі став основною платформою для роботи російської пропаганди на українську аудиторію. Ця соцмережа надає велике охоплення відеороликам.

"Вони створюють значну кількість штучних акаунтів, деякі з них мімікрують під медіа, туди заливають відео з необхідними, часто примітивними, меседжами про українську владу, військових, головнокомандувача, ситуацію в країні. Вони спекулюють на багатьох чутливих темах, як ТЦК та мобілізація", - повідомив Коваленко.

Він розповів, що алгоритми TikTok побудовані так, що активні заходи з бот-акаунтів на відео в перші секунди після його публікації можуть забезпечити його потрапляння в рекомендації іншим користувачам платформи. Саме завдяки цьому пропагандисти отримують широке охоплення населення України, зокрема "дуже часто людей з низькою медіаграмотністю".

Також росіяни надалі намагаються використовувати свої мережі, які вже існують у месенджері Telegram.

"Попри те, що українські медіа, які працюють в Telegram, витіснили ворожі починаючи з 2022-го, вони намагаються створювати нові. Наприклад, у них були канали “Резидент”, “Легитимный” та інші. Для більшості українців ці канали вже “спалені”, вони розуміють, що це російський канал. Тому вони намагаються створювати нові, розкручувати їх для поширення своїх меседжів", - пояснив керівник ЦПД.

При цьому, як додав Коваленко, у Facebook продовжують діяти ботоферми через коментарі чи створення певних груп, які мімікрують під українські спільноти.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, росія продовжуватиме спекулювати на темі виборів в Україні стільки, скільки зможе, розповів радник заступника керівника Офісу президента України Олексій Рябикін.

Головне