ЄС розгляне варіанти прискорення постачання Україні мільйона артснарядів, - Боррель

ЄС розгляне варіанти прискорення постачання Україні мільйона артснарядів, - Боррель

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель закликав країни-члени замовляти більше боєприпасів для України.

Про це пише Reuters.

Він зауважив, що держави-члени передали спільно приблизно 224 000 артилерійських снарядів і близько 2300 ракет зі своїх запасів. Крім того, контракти з приватними підприємствами й розширення внутрішнього виробництва – триває.

Виявилось, що блок ще дуже далекий від березневої мети надати Києву мільйон артилерійських снарядів упродовж 12 місяців.

За словами Борреля, з фірмами-виробниками зброї були підписані рамкові контракти, щоб дозволити країнам-членам ЄС розміщувати спільні замовлення на 155-міліметрові снаряди, які терміново потрібні Україні.

"Тепер держави-члени мають розмістити конкретні замовлення в рамках цих рамкових угод з промисловістю", - сказав Боррель.

У березні Рада Євросоюзу схвалила план із трьох "треків" щодо постачання Україні мільйона артилерійських снарядів: надання з власних запасів; укладання контрактів із приватними компаніями; розширення власного виробництва.

План вартістю два мільярди євро передбачає надання Україні мільйона боєприпасів протягом 12 місяців.

У межах третього "треку" в липні набув чинності Регламент "Акт на підтримку виробництва боєприпасів" (ASAP), розроблений у Європейському Союзі для збільшення виробництва боєприпасів та ракет.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Німецький уряд відзвітував про передачу чергового пакета військової допомоги Україні. Країна передала 10 танків Leopard 1A5.

Головне