ЄС допоможе Україні створити міжнародний суд для російських лідерів

ЄС допоможе Україні створити міжнародний суд для російських лідерів

Європейський Союз після саміту Україна-ЄС досяг одностайності щодо необхідності створення механізму покарання російської верхівки через міжнародний суд за злочин агресії в Україні. Однак наразі не дав згоду на створення у Гаазі окремого спецтрибуналу.

Про це йдеться у підсумковому документі саміту Україна-ЄС, який опублікували на офіційному сайті Президента України. Як зазначається, Євросоюз підкреслив важливість покарання представників держави агресора за вчинені ними злочини на території України.

"Ми підкреслили, що воєнні злочини та інші найсерйозніші злочини, скоєні під час агресивної війни росії проти України, доказів яких стає все більше, є грубим порушенням міжнародного права. Ми підкреслили нашу підтримку розслідувань прокурора Міжнародного кримінального суду", - йдеться в повідомленні.

Також у заяві сказано, що росія та всі виконавці й пособники будуть притягнуті до відповідальності. Україна і Євросоюз домовилися продовжити спільну роботу над забезпеченням повної відповідальності, зокрема шляхом створення відповідного механізму для злочину агресії. Його переслідування становить інтерес для міжнародної спільноти загалом.

Крім того, Україна підкреслила на саміті, що віддає перевагу створенню спеціального трибуналу. ЄС підтримує розвиток Міжнародного центру з переслідування злочину агресії в Україні (ICPA) у Гаазі з метою координації розслідування злочину агресії проти України, збереження та зберігання доказів для майбутніх судових процесів. Цей центр буде пов’язаний з наявною Спільною слідчою групою, яку підтримує Євроюст.

У заяві ЄС наголошено, що блок буде підтримувати Україну та український народ у боротьбі з агресивною війною росії, що триває, стільки, скільки буде потрібно. ЄС також вчергове підтвердив свою непохитну підтримку та відданість незалежності, суверенітету й територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

https://www.youtube.com/watch?v=Mv6PEi0hRmg

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Європейський Союз офіційно підтримав українську формулу миру і висловив свою підтримку ідеї Саміту формули миру.

Головне