Westinghouse: Будівництво нових енергоблоків на ХАЕС засвідчує наміри України посилювати енергетичну безпеку

Westinghouse: Будівництво нових енергоблоків на ХАЕС засвідчує наміри України посилювати енергетичну безпеку

Україна готова посилювати свою енергетичну безпеку. Про це свідчить старт проєкту будівництва енергоблоків №5 та №6 на Хмельницькій атомній електростанції за технологією AP1000, заявили у американській компанії Westinghouse.

Водночас у Westinghouse додали, що запуск цього проєкту надзвичайно важливий, оскільки він реалізується відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння щодо розбудови дев’яти реакторів AP1000 в Україні, який було підписано у 2022  році.

"Для Westinghouse велика честь бути надійним партнером, який підтримує Україну в її прагненні отримати чисту, надійну та безпечну енергію для майбутніх поколінь", - заявив президент та головний виконавчий директор Westinghouse Патрік Фрагман.

Міністр енергетики України Герман Галущенко, зі свого боку, зазначив, що об'єкти, які планують звести на ХАЕС, дозволять Україні здійснити найбільше відновлення з часів Другої світової війни. 

"У 2020 році ми підписали угоду про розробку палива для реакторів типу ВВЕР-440 на п'ять років. Але після повномасштабного вторгнення ми значно прискорили цей процес і зробили неможливе - Westinghouse разом з українськими фахівцями розробили це паливо вдвічі швидше", - наголосив очільник Міненерго.

Водночас посол США в Україні Бріджит Брінк привітала зусилля українського уряду, НАЕК "Енергоатом" та компанії Westinghouse, спрямовані на визначення пріоритетів та продовження розвитку ядерної енергетики України попри постійні атаки рф на енергетичну інфраструктуру України. 

"Це значний крок для енергетичної незалежності України", - заявила посол США.

Крім того керівник "Енергоатома" Петро Котін назвав Westinghouse надійним стратегічним партнером.

"Компанія Westinghouse є нашим надійним стратегічним артнером: і в розробці та завантаженні альтернативного палива в реактори ВВЕР, і в створенні лінії з виробництва палива в Україні, і в будівництві нових енергоблоків з використанням технології Westinghouse AP1000. Під час війни ми не зупинилися, а навпаки поглибили та прискорили нашу співпрацю, - заявив Котін.

Як повідомляли "Ми-Україна", НАЕК "Енергоатом" і американская компанія Hlotec International підписали угоду, яка передбачає створення в Україні потужностей для виробництва компонентів для малих модульних реакторів.

Головне