Виїзд з України для жінок на військовому обліку обмежать, - Веніславський

Виїзд з України для жінок на військовому обліку обмежать, - Веніславський

Федір Веніславський заявив, що виїзд з України для жінок на військовому обліку, які мають медичну або фармацевтичну освіту, обмежать.

Про це член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у парламенті Веніславський розповів у коментарі "РБК-Україна". За його словами, минулого року ВР внесла зміни до статті 1 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Документ передбачав, що на обов'язковий військовий облік мають стати жінки з медичною або фармацевтичною освітою.

Веніславський також зазначив, що на виконання цього закону Кабмін видав постанову щодо порядку військового обліку. При цьому Міністерство оборони видало наказ про військовий облік жінок.

Відповідно до наказу оборонного відомства передбачається, що з 1 жовтня на військовий облік мають стати жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту.

"Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов'язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов'язаних", - зазначив Веніславський.

Якщо у військовозобов'язаних будуть окремі документи, які надаватимуть їм право на тимчасовий виїзд, то вони зможуть виїхати. Якщо таких немає, тоді вони, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду, зазначив Веніславський.

Він додав, що всі інші жінки, які мають військово-облікові спеціальності, споріднені з військовою справою, з цієї ж дати можуть стати на облік добровільно. Зараз розширювати перелік спеціальностей у жінок для обов'язкового обліку не планують.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, лікарі, медсестри та фармацевти – вже з 1 жовтня жінки медичної сфери мають стати на військовий облік.

Головне