Винищувачі МіГ-29: Польща просить дозволу Німеччини на передання Україні

Винищувачі МіГ-29: Польща просить дозволу Німеччини на передання Україні

Польща надіслала до Німеччини офіційний запит щодо передання Україні винищувачів МіГ-29 з колишньої Німецької демократичної республіки.

Про це повідомляє видання Der Tagesspiegel з посиланням на джерела в уряді. Як зазначається, мова йде про винищувачі, які в роки "холодної війни" були на озброєнні в НДР. Пізніше вони перейшли у спадок Бундесверу, а в 2002 році Німеччина продала їх Польщі. 

"Польща звернулася до Федерального уряду Німеччини з проханням надання дозволу на постачання Україні бойових літаків радянського зразка", - йдеться в матеріалі.

 Загалом Варшава отримала від Німеччини 23 МіГ-29. Однак радник президента Польщі Яцек Сєвєра наприкінці березня повідомив, що у польських повітряних сил залишається на озброєнні близько дюжини з них. Про яку саме кількість літаків йдеться в запиті Польщі до Німеччини - наразі невідомо.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Болгарія не проводила переговорів щодо безкоштовного передання Україні винищувачів МіГ-29. Однак є ймовірність, що до України потраплять старі боєприпаси країни. Це могло б суттєво вплинути на перебіг війни проти росії. У міністерстві оборони Болгарії заявили, що передадуть старі боєприпаси вартістю майже 175 млн євро державному військовому заводу ВМЗ. Натомість війська отримають нові боєприпаси.

Крім того, колишній головнокомандувач сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс вважає, що країни Заходу мають надати Збройним силам України винищувачі. За його словами, передані Україні мають бути принаймні польські винищувачі МіГ-29  та американські F-16.

Головне