Виготовляли фальшиві документи на мільйони гривень: в Україні ліквідували підпільний "паспортний стіл"

Виготовляли фальшиві документи на мільйони гривень: в Україні ліквідували підпільний

Служба безпеки України ліквідувала міжрегіональну схему серійного виготовлення та продажу підроблених українських документів. Про це інформує пресцентр СБУ.

Згідно з оприлюдненою інформацією, СБУ провела спецоперацію у Вінницькій, Львівській, Одеській, Харківській і Донецькій областях та затримала організатора схеми і вісім його спільників, одним з яких виявився колишній посадовець розформованої міліції.

 "Зловмисники пропонували своїм клієнтам фальшиві паспорти, посвідки на тимчасове проживання в Україні та посвідчення водіїв. Вартість підробки становила від 8 до 14 тисяч грн за "документ". Сума залежала від його типу і терміновості виготовлення", - йдеться у повідомленні.

В середньому за місяць зловмисники отримували до 6 млн грн "прибутку".

Серед клієнтів зловмисників були іноземці. Вони планували на підставі підроблених документів легалізуватися в Україні або виїхати до країн ЄС.

Організаторами схеми виявилися мешканці Одеси, які у Львові орендували квартиру та облаштували там свій підпільний цех. Клієнтів зловмисники шукали через "рекламну" сторінку в Instagram, де пропонували свої нелегальні "послуги".

Свою "продукцію" Україною ділки передавали через спільників, які переадресовували її на поштові адреси "замовників".

На підставі зібраних доказів усім фігурантам схеми повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Суд обрав для них запобіжні заходи у виді тримання під вартою та цілодобового домашнього арешту. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Як повідомляли "Ми-Україна", НАБУ та САП з органами правопорядку Естонії та Франції викрили сімох осіб на заволодінні 450 млн гривень державного підприємства “Поліграфічний комбінат “Україна”.

Головне