Втрати українських фермерів через блокаду кордону з Польщею становили 500 млн доларів, — посол Зварич

Втрати українських фермерів через блокаду кордону з Польщею становили 500 млн доларів, — посол Зварич

Посол України в Польщі Василь Зварич оцінив втрати української економіки від блокади кордону польськими фермерами в 2 мільярди злотих (500 мільйонів доларів).

"Через триваючу блокаду кордону Україна вже серйозно ослаблена, українська економіка вже втратила внаслідок блокади приблизно 2 мільярди злотих. В умовах російської агресії це серйозний удар по обороні моєї країни, а отже також удар по безпеці Польщі", — повідомив посол України в Польщі.

Він додав, що через блокаду кордону втрачає і польська економіка. Блокада кордону серйозно заважає торгівлі Польщі з Україною, яка у 2023 році становила приблизно 13 млрд євро, що більш ніж удвічі перевищує обсяг українського експорту до Польщі.

"Проблеми польської економіки, пов’язані з обмеженням польського експорту в Україну, також негативно вплинуть на повсякденне життя поляків. Невиправдане блокування кордону з Україною не йде на користь ані Польщі та польським фермерам зокрема, ані Україні та її обороноздатності", — додав посол.

Нагадаємо, голова Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук заявив, що через блокування кордонів з Польщею Україна втратила приблизно 8 мільярдів гривень у митних платежах, а фінансові збитки бізнесу становлять понад 1,5 мільярда євро.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Польща запропонує Євросоюзу запровадити санкції на сільськогосподарську продукцію з росії та Білорусі. Про це повідомив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Прем’єр-міністр Польщі звернеться до маршалка Сейму щодо підготовки такої пропозиції до Європейської комісії. 

Головне