Вперше за 28 років: між Білоруссю та росією відновився прикордонний контроль

Вперше за 28 років: між Білоруссю та росією відновився прикордонний контроль

Білорусь, яка є одним з найвідданіших союзників російської федерації, відновила прикордонний контроль з росією. На кордоні із сусідом перевірки відбуваються вперше за останні 28 років, пише АР.

Голова Міністерства закордонних справ Білорусі Сергій Алейник пояснив появу КПП на адмінкордоні "підготовкою до виконання ратифікованої угоди між Республікою Білорусь та росією про взаємне визнання віз".

Він також зазначив, що перевірка людей, які перетинають кордон відбувається білоруськими прикордонниками у тісній взаємодії з російськими колегами.

"Це не зовсім контроль, це більше схоже на спостереження за ситуацією на кордоні", - прокоментував Алейник.

Водночас росЗМІ пишуть, що очевидці розповідають про кілометрові черги на пунктах пропуску. За їхніми словами, від 5 травня контроль здійснюється на всіх ключових трасах, деяких водіїв фотографують.

Правозахисники вважають, що прикордонний контроль між двома країнами запровадили задля виявлення російських чоловіків, які намагатимуться втекти від мобілізації до лав армії рф.

Як відомо, будь-який контроль на спільному російсько-білоруському кордоні був знятий у 1995 році. Прикордонні перевірки стартували 5 травня, однак влада РБ не коментувала цю подію до середи, 17 травня.

Згідно з запровадженими минулого місяця правилами, громадянам росії, які отримали повістку заборонено полишати межі країни до виконання обов'язку з'явитися у військкомат. Поправкою до закону передбачена заборона на виїзд і для тих, хто отримав повістку в електронній формі.

Як писав "Ми-Україна" раніше, трьом російським науковцям, які працювали над технологіями гіперзвукових ракет, типу “Кинджал” зокрема, висунули “дуже серйозні звинувачення”. Їх підозрюють у вчиненні держзради.

Головне