Вперше з 2016 року: Британія випробує ядерну ракету Trident 2

Вперше з 2016 року: Британія випробує ядерну ракету Trident 2

Британський Королівський флот найближчими днями здійснить перший за майже десятиліття пуск ядерної ракети типу Trident 2. З борту атомного ударного підводного човна HMS Vanguard буде випущена одна така ракета без ядерної боєголовки.

Як пише The Sun, запуск відбудеться з відстані у 90 км від східного берега Сполучених Штатів. За планом, ракета пролетить близько 6000 км над Атлантикою, після чого впаде у водний простір між Бразилією і Західною Африкою. Максимальна дальність польоту боєприпасу становить 12 000 км, що еквівалентно дистанції від Лондона до Індонезії. 
   
Британія проведе тестовий запуск, щоб HMS Vanguard мала змогу відновити виконання свої зобов'язань у системі ядерного стримування країни, після капітального ремонту судна, який тривав сім років та вартував 968 млн доларів.

Це перша спроба Великої Британії здійснити запуск ядерної ракети з 2016 року, коли вона зазнала невдачі. Того року ракета Trident II D5 відхилилася від курсу після запуску і замість досягнення своєї мети в південній Атлантиці, попрямувала у протилежному напрямку над і автоматично самознищилася. У зв'язку з цим на ту мить прем'єра країни обвинуватили у прихованні інциденту перед голосуванням щодо продовження британського ядерного стримування.

Новина про випробувальний пуск Trident 2 з'явилась на тлі побоювань щодо можливості розгортання конфлікту в Європі у найближчі роки. Про перспективу "великої війни" населення свої країн попередили Швеція, Естонія, Британія та ще низка урядів. Так, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що росія може напасти на Альянс через 5-8 років, а голова військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер заявив, до цього слід бути готовим у найближчі 20 років. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, США оголосили про плани повернути ядерну зброю до Великої Британії вперше за 15 років через зростаючу загрозу від росії. 

Головне