Вперше в Україні: у Вінниці тестують нову автоматизовану систему відкриття дверей в укриттях

Вперше в Україні: у Вінниці тестують нову автоматизовану систему відкриття дверей в укриттях

У Вінниці почали тестувати нову автоматизовану систему відкриття дверей в укриттях. Наразі технологію запустили у п’яти закладах освіти міста. Про це розповів мер Вінниці Сергій Моргунов.

За його словами, після випробувань таку систему встановлять у всіх укриттях міста. 

"Фактично з початку війни ми постійно проводимо планові перевірки укриттів – як найпростіших, так і протирадіаційних. В результаті цих перевірок маємо два болючі питання: це сам стан укриттів, особливо в багатоповерхових будинках, де найпростіші укриття, і доступ до цих приміщень під час “повітряної тривоги”... Ми задумались над тим, яким чином це можна зробити автоматизованим. Щоб з початком “повітряної тривоги” усі укриття були відкриті, і був мінімізований “людський фактор”. 5 червня я дав доручення щодо відпрацювання такого відповідного алгоритму. І з однією з вінницьких компаній наше комунальне підприємство на сьогоднішній день в тестовому режимі впровадило автоматизовану систему в п’яти закладах освіти", - зазначив Моргунов.

Він також розповів, що такі системи підведені до загальної системи оповіщення про повітряну тривогу.

"Ми сьогодні протестували та побачили, що це може працювати і буде працювати. Мною було дано доручення встановити відповідні такі системи на всіх закладах, які є у віданні Вінницької міської ради для того, щоб під час “повітряної тривоги” можна було автоматично відкрити двері, і люди мали можливість доступу", - наголосив мер Вінниці.

Разом з тим він наголосив, що у місті є близько 1236 укриттів і у всіх них планують встановити такі замки.

Нова система автоматичного відкриття дверей з'явиться в укриттях Вінниці

Автоматизована система відкриття дверей в укриттях: що це за технологія

Автоматизована систему відкриття дверей в укриттях розробляли фахівці КП “Вінницький інформаційний центр” разом зі спеціалістами вінницької компанії “TIRAS”. Система базується на наявних у компанії напрацюваннях.

За словами директора КП “Вінницький інформаційний центр” Сергія Бригадира, система спрацьовує через кілька секунд після оголошення “повітряної тривоги”. Замок у ній відчиняється автоматично та залишається відкритим до кінця тривоги. Після відбою через кілька секунд двері автоматично зачиняються. Якщо в цей момент в укритті ще є люди, вони зможуть відкрити двері зсередини, натиснувши відповідну кнопку. Зачинятися двері будуть автоматично.

Розробники кажуть, що система реагує швидко, але її все одно потрібно вдосконалити.

У Вінниці випробували нову автоматизовану систему відкриття дверей в укриттях

Як повідомляли "Ми-Україна", 1 червня у Києві під час повітряної тривоги троє людей загинули під час ракетної атаки рф через зачинені двері в укриття.

Головне