Вкрав 7 млн грн на будівництві лікарень: викрито посадовця Одеської ОВА

Вкрав 7 млн грн на будівництві лікарень: викрито посадовця Одеської ОВА

Служба безпеки України викрила високопосадовця Одеської обласної військової адміністрації, який вкрав понад 7 млн грн на будівництві селищних лікарень.

Про це повідомила прес-служба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, зловмисники привласнили майже 7,5 млн грн державних коштів. Вони зірвали зведення шістьох амбулаторій у віддалених селищах регіону.

"До організації оборудки причетний діючий керівник апарату голови Одеської обласної військової адміністрації. До незаконної діяльності він залучив столичну будівельну компанію, яка підконтрольна його приятелю – чинному раднику міського голови Вишневого на Київщині", - йдетьс в повідомленні.

У 2020 році за "сприяння" одеського чиновника саме це підприємство одержало перемогу у тендері на зведення медичних установ у південному регіоні. Відповідно до договору підрядники мали побудувати шість нових селищних амбулаторій на Одещині. На реалізацію цього проєкту компанія отримала аванс з держбюджету 16,9 млн грн.

"За матеріалами справи, учасники оборудки розікрали майже половину з цієї суми, а об’єкти медзакладів залишили недобудованими навіть на 50%. Для цього організатори схеми штучно завищували вартість та обсяг виконаних робіт, а також вносили недостовірні відомості у звітну документацію", - розповіли в СБУ.

Аби провести фінансові махінації, фігуранти залучили ще двох посадовців Одеської ОВА. Ініційована СБУ будівельно-технічна експертиза підтвердила факт незавершеного будівництва і вкрадених грошей. Також фахівці зазначили, що фундамент цих об’єктів не відповідає встановленим вимогам і є аварійно-небезпечним.

Під час обшуків за адресами проживання зловмисників виявлено документи та інші речові докази протиправної діяльності.

"Наразі керівнику апарату голови Одеської ОВА, двом колишнім очільникам департаментів держустанови, раднику мера Вишневого, директору і ще одному посадовцю будівельної компанії повідомлено про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України", - додали у відомстві.

Зловмисникам наразі загрожує до 12 років тюрми.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Службу безпеки України викрила шахрайський кол-центр у Харкові, який виманював гроші у людей, що шукали “легкого заробітку” під час війни.

Головне