Виверження вулкану в Ісландії знищить місто неподалік столиці, - фахівець

Виверження вулкану в Ісландії знищить місто неподалік столиці, - фахівець

Виверження вулкану в Ісландії, яке за прогнозами може статися вже у найближчі години або дні, завдасть серйозної шкоди місту Гріндавік. З відповідним застереження виступив очільник місцевої служби служби цивільного захисту та управління надзвичайними ситуаціями Відір Рейніссон, пише The Gurdian.

У населеному пункті, що розташовується поблизу ісландської столиці Рейк'явіка, нині проживає близько 4000 людей. З безпекових міркувань влада вирішила евакуювати його населення, людей вивезли з Гріндавіка вранці у суботу, 12 листопада. 

"Магма нині перебуває на дуже невеликій глибині, тому ми очікуємо виверження як мінімум через пару годин, як максимум через пару днів", - розповів Рейніссон.

За його словами, найбільш вірогідним сценарієм є поява тріщин у землі на території міста та поблизу нього. Землетруси та зміщення ґрунтів, які виникали через проникнення магми, вже неодноразово завдавали шкоди автодорогам та будівлям Гріндавіку. 

У зв'язку з загрозою на околицях міста розпочали роботу центри допомоги та притулки для евакуйованих. 

Як відомо, упродовж останніх кількох днів Ісландське метеобюро вело спостереження за процесом накопичення магми під поверхнею Землі на глибині близько п'яти кілометрів. За підрахунками відомства, 9 листопада в регіоні сталось 1400 підземних поштовхів, а за перші 14 годин 10 листопада - ще 800. 

У суботу, 11 листопада, ісландська влада оголосила про запровадження режиму НС через загрозу виверження вулкана.
 
Як писав "Ми-Україна" раніше, у жовтні у Мексиці знову вибухнув один з найнебезпечніших вулканів Попокатепетль, а у вересні це сталось з вулканом Кілауеа на Гавайських островах. 

 

Головне