Виверження вулкану в Індонезїі: зросла кількість жертв (відео)

Виверження вулкану в Індонезїі: зросла кількість жертв (відео)

Число загиблих внаслідок виверження найбільшого діючого вулкану в Індонезії збільшилось до як мінімум 23 осіб. Мерапі розташований на острові Ява, його висота становить 2910 метрів. 

Виверження відбулось вдень в неділю 4 грудня. Вулканічний попіл піднявся на висоту близько 3 км, а лава розтеклась на відстань понад 1,5 м від жерла вулкану. За даними місцевих рятувальників, у мить виверження на вулканічній горі перебувало 75 альпіністів. Недільне виверження було визнано найсмертоноснішим з 1979 року (того рік кількість загиблих становила 60 осіб).

"Нині ми займаємось евакуацією трупів з вершини вулкана", - розповів керівник пошуково-рятувальної команди Абдул Малік.

Фахівці-вулканологи стверджують, що одна з особливостей Мерапі полягає у тому, що цей вулкан не демонструє ознак, які б свідчили про прийдешнє виверження.

"Зважаючи на те, що ми не можемо зафіксувати якусь сейсмічну активність, вулкан не дає чітких ознак того, чи збирається він вивергатися. Характер цього вулкана небезпечний", - пояснив представник вулканологічного агентства Ахмад Басукі.

В цілому в Індонезії на сьогодні нараховується понад 100 діючих вулканів. 
 
Нагадаємо, наприкінці листопада на віддаленому острові Папуа-Нової Гвінеї сталось виверження вулкана Улавун. Влада вирішила почати евакуацію мешканців.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого місяця у Мексиці прокинувся один із найбільших вулканів світу Попокатепетль. В країні оголосили жовтий рівень небезпеки.

Головне