Віталій Кім оцінив ймовірність російського теракту на ЗАЕС

Віталій Кім оцінив ймовірність російського теракту на ЗАЕС

Запорізька атомна електростанція наразі не працює, втім росіяни можуть її зруйнувати, щоб Україна надалі не змогла її використовувати.

Таку думку висловив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім в ефірі телеканалу "Ми-Україна".

"Річ у тому, що ЗАЕС не працює і такого вибуху не може бути, якщо вони не запустять станцію, щоб була циклічна реакція. Провокацію, яку вони можуть зробити – це руйнування атомної станції для того, щоб ми не могли її використовувати у майбутньому. Теоретично, росіяни – терористи, і вони можуть зробити вибух, але це буде вибух для того, щоб зруйнувати станцію, посіяти паніку та уповільнити рух наших військ на Запорізькому напрямку", - пояснив він.

Нагадаємо, Запорізьку атомну електростанцію вперше за чотири місяці вдалось під’єднати до єдиної доступної резервної лінії електропередач. Попри крок до відновлення, ситуація на станції залишається критичною. Близько 700 військових рф залишаються на ЗАЕС та зберігають там зброю та вибухівку.

На сьогодні п’ять енергоблоків електростанції перебувають у холодному стані і один у гарячому. Живлення було забезпечено від єдиної лінії, що залишалася підконтрольна українській енергосистемі. У такому стані станція працювала близько чотирьох місяців, а три дні тому вдалося під’єднатися до резервної лінії в 330 кіловольтів. Відтепер станція живиться від двох ліній електропередач.

“Небезпека підриву станції залишається досить великою, у зв’язку з перебуванням на ній близько 700 осіб російської армії”, – зауважив очільник НАЕК “Енергоатом” Петро Котін.

Як писав "Ми-Україна" раніше, командування рф позбавляє своїх військових відпусток через контрнаступ ЗСУ.

Головне