Випадки зараження гепатитом А у різних регіонах не повʼязані, - Кузін

Випадки зараження гепатитом А у різних регіонах не повʼязані, - Кузін

Спалах гепатиту А зафіксували лише у Вінницькій області, у інших же регіонах є поодинокі випадки зараження без спільного епідеміологічного зв’язку. Про це заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За його даними, на Вінниччині у період з 17 жовтня по 6 листопада лабораторно підтвердили 245 випадків гепатиту А. 

"182 людини потрапили до лікарень: 128 (серед яких 24 дитини) пройшли лікування та виписані, ще 54 пацієнти залишаються у медзакладах", - повідомили у МОЗ.

Разом з тим зазначається, що станом на 6 листопада випадки гепатиту А також були зафіксовані у Тернопільській (1 випадок), Закарпатській (11), Дніпропетровській (3), Івано-Франківській (12) областях. 

Однак головний санітарний лікар України стверджує, що епідеміологічного зв’язку між зараженнями немає.

"За попередніми підсумками не виявлено спільного джерела інфікування. Оскільки зараз переважає контактно-побутовий шлях передачі, впроваджено вакцинацію осіб з кола близьких до хворих контактів, медичних працівників, це дозволяє зупинити поширення та локалізувати передачу інфекції. Кількість як госпіталізованих, так і нових випадків на Вінниччині зменшується, що говорить про ефективність протиепідемічних заходів та контроль над спалахом", - зазначив Кузін.

Також він додав, що на Вінниччину через спалах гепатиту А доставили понад дві тисячі доз вакцини. Вона передбачена для медиків, контактних осіб, дітей та створення резерву. 

Як повідомляли "Ми-Україна", у Вінницькій області кількість випадків вірусного гепатиту А зросла до 280.

Головне