Виміняний у США "торговець смертю" росіянин Віктор Бут повернувся до справ: домовляється з хуситами

Виміняний у США

Відомий російський торговець зброєю Віктор Бут повернувся до своєї колишньої діяльності. Зараз він намагається стати посередником у продажі озброєння єменським повстанцям-хуситам, дізналось видання Wall Street Journal.

Бут, який був звільнений з американської в'язниці два роки тому в рамках обміну на баскетболістку Бріттні Грінер, у серпні зустрічався з бойовиками у Москві для обговорення закупівлі автоматичної зброї на суму 10 мільйонів доларів. Існують підозри, що поставки можуть початися вже в жовтні через порт Ходейда під виглядом продовольства. 

Хоча потенційні поставки зброї ще не здійснені, вони викликають серйозне занепокоєння міжнародної спільноти. Ці операції, хоч і менші за масштабом порівняно з продажем російських протикорабельних чи зенітних ракет, все ж можуть становити загрозу для міжнародного судноплавства від атак хуситів.

Кремль та Міноборони рф поки що не прокоментували ці звинувачення. Адвокат Бута та представники хуситів також відмовилися від коментарів.

Хто такий Віктор Бут і чому його посадили

Росіянин Бут був одним із найрозшукуваніших людей у світі до його арешту в Таїланді у 2008 році. Його звинуватили у спробі продажу зброї колумбійському угрупованню FARC, зокрема 800 зенітних ракет та тисяч автоматів АК-47, призначених для атак на американські. У 2012 році суд у Манхеттені засудив його до 25 років ув'язнення.

У грудні Бута обміняли на спортсменку зі США Грінер. Після повернення до росії 57-річний злочинець приєднався до ультранаціоналістичної Ліберально-демократичної партії (ЛДПР).

Його біографія надихнула творців голлівудського фільму "Збройний барон" (Lord of War), який вийшов на екрани у 2005 році. У цій стрічці Ніколас Кейдж зіграв роль Юрія Орлова - торговця зброєю, образ якого був створений на основі життєвого шляху самого Бута.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 1 серпня в Туреччині відбулась "наймасштабніша за останній час" операція з обміну ув’язненими між рф та країнами Заходу.

Головне