Війни не буде: Венесуела та Гаяна домовились про врегулювання без застосування сили

Війни не буде: Венесуела та Гаяна домовились про врегулювання без застосування сили

Лідери Венесуели та Гаяни домовились, що не будуть застосовувати свої армії задля вирішення питання стосовно спірної території, привласнити яку має намір Каракас. Як пише CNN, відповідної домовленості було досягнуто під час зустрічі президентів країн Ніколаса Мадуро та Мухаммеад Ірфаана Алі 14 грудня. 

Задля вирішення суперечки стосовно багатого на родовища нафти та газу району Ессекібо сторони погодилися створити спільну комісію з вирішення територіального конфлікту. До її складу будуть включені голови МЗС країн та певний "технічний персонал", які вирішуватимуть питання "щодо взаємної згоди". Своє рішення команда має презентувати упродовж трьох наступних місяців.

Однак позиції Венесуели та Гаяни попри перемовини залишилися кардинально різними: Гаяна переконана, що проблему має вирішити Міжнародний суд, тоді як Венесуела наголосила на невизнанні цього судового органу та його юрисдикції у земельній суперечці.

У документі, підписаному венесуельським та гаянським лідерами, вказано, що вони "не загрожуватимуть і не застосовуватимуть силу одна проти одної за жодних обставин" і "утримуватимуться, чи то на словах, чи на ділі, від ескалації будь-якого конфлікту чи розбіжностей, що виникають внаслідок будь-яких розбіжностей між ними".

Наступна зустріч лідерів Венесуели та Гаяни відбудеться на території Бразилії "в наступні місяці". Вони вивчатимуть питання, які "мають наслідки для спірної території". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Венесуела привласнює більшу частину Гаяни та чому це нам нагадує російську агресію

Нагадаємо, напруженість навколо Ессекібо, площа якої займає більшу частину Гаяни, посилилася цього місяця після референдуму у Венесуелі, на якому виборці погодилися зі створенням венесуельського штату у спірному регіоні. Цим референдумом Мадуро проігнорував наказ Міжнародного Суду не робити жодних дій для зміни статус-кво у спірному регіоні. Гаяна на тлі цих подій привела свої збройні сили у стан підвищеної боєготовності.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Держдеп США та міжнародні експерти і аналітики дійшли висновку, що гучні публічні погрози Мадуро є інструментом для впливу на США та згуртування навколо себе місцевого населення перед президентським виборами у 2024 році. 

Головне