Відмовилась брати паспорт рф і жила без "пенсії": з окупації евакуювали 80-річну жінку

Відмовилась брати паспорт рф і жила без

З тимчасово окупованих територій евакуювали 80-річну жінку, яка відмовлялась отримувати російський паспорт та жила без так званих "пенсій", які пропонували загарбники.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Telegram-каналі. За його словами, до нього звернулася українка, яка вже тривалий час не може вивезти свою літню матір з тимчасово окупованого села, що в Донецькій області.

Матір жінки перебуває у важкому стані та не могла самостійно пересуватись. Внаслідок цього вона і не мала можливості евакуюватись з окупованих територій. Родичів або знайомих, які б могли за нею доглядати поряд також не було.

Крім того, літня жінка відмовилась від отримання російського паспорта, який пропонували отримати загарбники, тож вона була у скрутному матеріальному становищі - так звану "пенсію" їй не виплачували. Інших засобів існування у жінки також не було.

Таким чином працівники Офісу Омбудсмана та Громадська організація, яка займається евакуацією, вивчили різноманітні варіанти маршрутів виїзду літньої жінки з окупації. Вони врахували кожну деталь, адже мали зважати на її стан. У результаті все було організовано так, аби жінку могли супроводжувати протягом усього часу, з урахуванням тих ризиків, які могли виникнути під час перетину кількох кордонів.

У середу, 24 січня, пані Антоніна залишила свій дім та почала свій шлях на підконтрольні Україні території. Маршрут пролягав через тимчасово окуповано територію Донеччин, території росії, Естонії, Латвії, Литви та Польщі. Протягом усієї поїздки пані супроводжували волонтери. Вони також придбали їй візок та ходунки, розповів Лубінець.

Попри пережиті складнощі, вже у неділю, 4 лютого, пані Антоніна зустрілась зі своєю донькою у місті Львів вперше після багатьох місяців розлуки. Тепер вони разом перебувають у місті Київ.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, евакуація з прифронтових територій Запорізької області на сьогодні практично не відбувається. Усі ті, хто мав бажання покинути небезпечні території, це вже зробили.

Головне