"Відмазав" щонайменше 300 осіб: у Запоріжжі викрили схему ухилення від мобілізації

Державне бюро розслідувань повідомило про викриття схеми ухилення від мобілізації, яку організував керівник одного з районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у Запоріжжі.

За інформацією пресслужби відомства, керівник районного ТЦК та СП разом із трьома підлеглими створювали всебічний "пакет послуг" для уникнення військової служби військовозобов'язаними.

В ДБР вказують, що ухилянтів реєстрували в тому ж районі міста, де розташований військкомат. Потім їх включали до списків та забезпечували сфальсифікованими медичними документами для проходження ВЛК, що призводило до подальшого звільнення від військової служби.

За даними ДБР, за період з 2022 по 2023 рік ухилилося від мобілізації понад 300 осіб. Орієнтовна вартість такої "послуги" становила 2-3 тисячі доларів на одну особу.

Працівники ДБР провели обшуки за місцями проживання та роботи осіб з керівництва районного ТЦК та СП.

Слідчі дії продовжуються, вивчається повне коло осіб, які були втягнуті в цю схему. Кримінальне провадження порушено за статтями "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації" та "Ухилення від військової служби в умовах воєнного стану" (ч. 2 ст. 28, ст. 336, ч. 4 ст. 409 КК України).

Санкція цих статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на десять років. Процесуальне керівництво проводить Запорізька спеціалізована прокуратура у сфері оборони Східного регіону.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Сенат США не голосуватиме за пакет допомоги Україні до кінця року.

Головне