Вибухи на Північних потоках: Данія не знайшла підстав для порушення кримінальної справи

Вибухи на Північних потоках: Данія не знайшла підстав для порушення кримінальної справи

Услід за Швецією Данія також заявила про своє рішення завершити розслідування, яке стосується вибухів на підводних російських газопроводах у міжнародних водах Балтійського моря у вересні 2022 року. Пошкоджень тоді зазнали Nord Stream 1 і Nord Stream 2.

"У Данії немає достатніх підстав для порушення кримінальної справи... і тому поліція Копенгагена вирішила завершити кримінальне розслідування вибухів", - цитує The Guardian текст заяви заяві данської поліції.

Російська сторона вже відреагувала на новину. Представник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що таке рішення викликає подив, а ситуація "близька до абсурдної". За його словами, Копенгаген визнав, що вибухи були актом саботажу, але обрав не продовжувати справу, оскільки, у ній нібито замішані союзники Данії. 
 
Як відомо, одразу три країні проводили окремі розслідування диверсії на "Північний потоках". У січні справу закрила Швеція, пояснивши, що не має відповідної юрисдикції. Власним розслідуванням займається також Німеччина. У правоохоронних органах ФРН повідомили, що процес триває, однак жодних проміжних результатів не розкрили. 

Нагадаємо, торік у березні видання The New York Times написало, що диверсії на газопроводах могло влаштувати проукраїнське угруповання. Схожі матеріали опублікували також The Times і німецька Die Zeit. В українському Міноборони подякували за комплімент, однак наголосили, що Україна не має відношення до вибухів на "Північних потоках". Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк підкреслив, що в української сторони не було жодних мотивів підривати Nord Stream 1 і Nord Stream 2.

 

Головне