Вертоліт з військовими Гаяни безслідно зник біля кордону з Венесуелою: що відомо 

Вертоліт з військовими Гаяни безслідно зник біля кордону з Венесуелою: що відомо 

Вертоліт армії Гаяни із сімома високопоставленими військовими чиновниками у середу, 6 грудня, зник неподалік кордону країни з Венесуелою. Про це пише Los Angeles Times. 

Гаянська влада заявила, що не має жодних даних про те, що військовий гвинтокрил міг потрапити під ворожий вогонь, натомість того дня в регіоні спостерігалась погана погода. 

"У нас немає жодної інформації, яка б свідчила про те, що в цьому районі був якийсь політ венесуельських літаків. Спекуляції - це не те, чим я хочу займатися. Наш пріоритет – зберегти життя наших офіцерів", - заявив глава гаянських Збройних сил бригадний генерал Омар Хан.

Він поінформував, що на борту повітряного судна на мить НС перебувало п'ять високопоставлених офіцерів, які прямували до кордону, щоб проінспектувати роботу підрозділів, які охороняють Ессекібо - територію, яку як Гаяна, так і Венесуела вважають своєю.  Також у вертольоті Bell 412 EPI, який зник за 48 від гаянсько-венесуельського кордону було двоє членів екіпажу. 

Хан додав, що до пошуків безвісти зниклого гвинтокрила долучиться також і США. 

Нагадаємо, на початку грудня президент Венесуели Ніколас Мадуро відновив амбіції своєї країни щодо анексії майже трьох чвертей сусідньої Гаяни. Йдеться про багатий на родовища нафти та газу регіон Ессекібо, відкриття яких і стало причиною поновлення територіальних претензій венесуельської влади. Попри застереження Міжнародного суду ООН Мадуро 3 грудня провів народний референдум, під час якого 95% людей віддали свої голоси за встановлення контролю над Ессекібо та створення нового штату у цьому регіоні, а вже 6 числа - він оголосив про заснування спецкомісії із "захисту" спірної території.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на тлі загострення ситуації між сусідами Бразилія взялась за підсилення свого північного кордону. Річ у тім, що ключова автодорога дорога між Венесуелою та Гаяною проходить як раз через її територію.

Головне